VIU: Margot – Het Ciderhuis

Wijn is uit, cider is in! In Groot-Brittannië en zelfs in de Verenigde Staten is cider het helemaal. Het is daarom niet gek dat Margot Sanders van ‘Het Ciderhuis’ een echte cider-stad van Utrecht wil maken. Ik ontmoette Margot bij Café Derat, een van de plekken waar je haar cider kunt drinken.

Ciderhuis Explore Utrecht 2Margot vertel, hoe is het allemaal begonnen?
Ik heb een aantal jaar in Londen gewerkt. Toen ik daar vanwege de financiële crisis geen werk meer kon vinden –het vinden van een baan als buitenlander is altijd moeilijk- besloot ik terug te gaan naar Nederland om hier mijn eigen bedrijf op te zetten. Het idee was eigenlijk om zelf cider te maken, maar dat is heel lastig omdat de speciale cider appels niet in Nederland groeien. Daarom besloot ik cider uit Engeland te importeren. Een jaar geleden is Het Ciderhuis ontstaan. Ik verkoop nu meer dan twintig soorten cider.

Waarom cider?
Omdat ik het heel erg lekker vindt! Daar komt bij dat we van alles weten over wijn en bier, maar veel minder over cider. De afgelopen jaren is cider heel erg populair geworden in onder andere Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland. Nederland wordt eigenlijk omringd door cider-landen! Het is tijd dat ook Nederlanders cider gaan drinken. Het is er namelijk het perfecte moment voor. Mensen leven steeds gezonder en willen niet meer dat er suikers en kunstmatige geur- en smaakstoffen worden toegevoegd aan hun eten en drinken. Echte ciders zijn 100% natuurlijk, totaal anders dan drankjes als Jillz en Strongbow. Daarnaast is cider heel veelzijdig: of je nu houdt van droog en bitter of van zoet en fris, er is altijd een cider die past bij jouw smaak.

Wat is jouw favoriete cider?
Deze vraag wordt mij heel vaak gesteld, maar ik weet het echt niet. Bij elke gelegenheid past een andere cider. Ik drink in plaats van een glas witte wijn graag een droge Perry. Als ik lekker binnen voor het haardvuur zit neem ik Hallets en op een zonnige dag op het terras bestel ik Shaky Bridge. Cider kent zoveel verschillende smaken, er is er altijd wel een die je lust. Dat is een van de sterke punten van cider. Daarbij moet ik toegeven dat ik geen cider had verkocht als ik het zelf niet lekker had gevonden. Je moet wel houden van het product wat je verkoopt, toch?

Laten we het over Utrecht hebben. Wat zijn jouw favoriete plekken in de stad?
Natuurlijk de cafés waar je mijn cider kunt drinken! Daarnaast drink ik graag koffie bij Blackbird (Oudegracht) en voor een drankje ga ik naar De Zaak (Korte Minrebroederstraat). Ik vind het concept van Pickels (Drieharingenstraat) erg goed en ik kom graag bij De Kazerij en Sector 3 aan de Twijnstraat. Ik koop mijn kleding in de tweedehands winkeltjes aan de Oudegracht, daar zitten er drie naast elkaar. Al shop ik niet vaak. Ik heb weinig tijd en ik investeer liever in mijn bedrijf dan in nieuwe kleding.

Een van jouw doelen is om van Utrecht een echte cider-stad te maken. Wat wil je nog meer bereiken?
Het lijkt me geweldig als mijn cider overal in Utrecht te krijgen is. Maar ik wil ook graag uitbreiden naar steden als Den Haag en Amsterdam. En ik zou het fantastisch vinden als tijdens festivals naast wijn en bier ook cider wordt geschonken!

Je maakt mij en waarschijnlijk ook de lezers wel heel nieuwsgierig. Waar kunnen we jouw ciders proeven?
Hier, in Café Derat (op de hoek van de Springweg en de Lange Smeestraat), Kafé België (Oudegracht), Café Jan Primus (Jan van Scorelstraat), Restaurant Podium (Domstraat), Bistro Madeleine(Wed), Bert’s Bierhuis (Twijnstraat and Biltstraat) en op heel veel markten zoals de Pure Markt in Amsterdam en de Streekmarkt in Utrecht (Mariaplaats). Mijn ciders zijn ook te bestellen via mijn webshop. Daarnaast zoek ik altijd naar andere plekken en manieren om mijn ciders te verkopen.

Note: Interview door Sanne Wierda – love is the new black
Nederlandse vertaling door Sanne Portman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.