Utrechts Archief De Getekende Stad Explore Utrecht 1

De getekende stad: een prachtig tijdsbeeld

Het Vredenburg zonder Muziekpaleis, de Neude zonder Neudeflat, Station Utrecht vóór de komst van Hoog Catharijne. Een paar voorbeelden van wat je bij Het Utrechts Archief kunt verwachten in de tentoonstelling ‘De getekende stad: tekeningen van Utrecht in de 20e eeuw’. Vanaf 6 november tot en met 30 april 2017 toont HUA met een unieke verzameling tekeningen hoe Utrecht zich ontwikkelde tot een moderne stad.

Je hoeft niet perse een tekenaar of tekenliefhebber te zijn om de tentoonstelling ‘De getekende stad’ bij Het Utrechts Archief te bezoeken. Ook vanuit historisch perspectief, bijvoorbeeld voor inwoners van Utrecht, is de tentoonstelling zeer de moeite waard. Er is prachtig werk te zien van kunstenaars uit de 20e eeuw die allen een heel eigen interpretatie geven van de Domstad. Bijvoorbeeld de nauwkeurige topografische stadsgezichten van Chris Schut en de prachtige impressionistische aquarellen van Anthony Grolman. Met krijt, verf, houtskool, potlood en pen legden de circa 90 kunstenaars unieke stadsgezichten uit hun tijd vast. Ook is er veel aandacht voor het werk van Chris Schut. Hij zette Utrecht vanaf de jaren ’20 van de vorige eeuw tot aan zijn dood in 2000 op een werkelijk prachtige manier op papier. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werkte hij in opdracht van stadsarchivaris Campen die hem grote stukken Utrecht liet vastleggen. Het Utrechts Archief bezit 290 werken van zijn hand.

Utrechts Archief De Getekende Stad Explore Utrecht 2

Tot en met 30 april 2017 toont Het Utrechts Archief elke twee maanden een nieuwe serie nieuwe tekeningen, waarmee de hele stad Utrecht in beeld wordt gebracht.

  • Van Zuilen tot Lombok – het noorden en westen van Utrecht van 6 november tot en met 8 januari
  • Utrecht Centrum van 11 januari tot en met 12 maart
  • Van Wittevrouwen tot Hoograven – het oosten en zuiden van Utrecht van 15 maart tot en met 30 april

Tegelijkertijd met de tentoonstelling verschijnt het boek ‘De getekende stad’ van Tolien Wilmer. In het boek, dat wordt uitgegeven door uitgeverij Matrijs worden zo’n 400 nog niet eerder gepubliceerde tekeningen van Utrecht gebundeld. Het boek bevat tekeningen van onder meer Elisabeth Adriani Hovy, Ton Diekstra, Chris Schut, Ciano Siewert, Gerrit van Dokkum, Anthony Grolman, Arend van de Pol en vele anderen. Het is te koop in de museumwinkel van Het Utrechts Archief.

De getekende stad | nog tot en met 30 april 2017 gratis te bezoeken bij Het Utrechts Archief aan de Hamburgerstraat 28 | www.hetutrechtsarchief.nl

Utrechts Archief De Getekende Stad Explore Utrecht 3

Ook verliefd op Utrecht? Deel je liefde voor de Domstad via de Social Media buttons, die je hieronder kunt vinden.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe en leuke hotspots in Utrecht volg Explore Utrecht dan op TwitterInstagram en Facebook. Tot Kijk!

Explore Utrecht Map offline bekijken? Download de Explore Utrecht App!

Utrecht_english_strip

Mede mogelijk gemaakt in samenwerking met

Favoroute_Logo_600px

About Maurice Hengeveld

Maurice Hengeveld is zelfstandig redacteur - journalist en werkt voor uiteenlopende opdrachtgevers. Hij is in Utrecht onder andere verbonden aan de stadsglossy LEVEN! magazine Utrecht, Architectuurcentrum Aorta, merwede.nl (over de nieuwe stadswijk Merwede), onzeeigendom.nl (rond de restauratie van de Domtoren) en wijkmagazines Mens en Wijk (noordoost) en de Zuidwester (Kanaleneiland en Transwijk) en richt zich voornamelijk op storytelling, brand journalism en web content strategie. Maurice focust overduidelijk graag op zijn geboortestad Utrecht. Met name de verborgen verhalen spreken al gauw tot zijn verbeelding!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.