Monumenten Explore Utrecht 5

Utrecht monumentenstad

Achter iedere gevel een verhaal in monumentenstad Utrecht!

Het centrum van Utrecht valt niet alleen te kenmerken als winkelparadijs met sfeervolle horeca en prima uitgaansgelegenheden, maar eigenlijk ook als een soort van openluchtmuseum. De stad barst namelijk van de monumenten, zowel historisch als modern, waar in alle gevallen een bijzonder verhaal achter de gevel schuilgaat. Met 1506 Rijksmonumenten neemt Utrecht dan ook een indrukwekkende derde plaats in op de lijst van ‘top 20 gemeenten met de meeste Rijksmonumenten’. Dat blijkt uit een recente publicatie van Cosultancy.nl, het online platform voor de adviesbranche, gebaseerd op cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het is de rond 1122 gegraven Oudegracht die de meeste Rijksmonumenten telt, 222 maar liefst. Op enige afstand volgen de Nieuwegracht met 102 en daarna de Kromme Nieuwegracht met 50 Rijksmonumenten. Het systeem van werven en werfkelders van de Oude- en Nieuwegracht is op deze schaal uniek in de wereld. In 2008 was er sprake van een voordracht van het grachten-, bruggen- en wervenstelsel voor de werelderfgoedlijst van UNESCO, maar zo’n nominatie heeft nog niet plaatsgevonden. Meer dan de moeite waard dus om op een verloren zondagmiddag eens een wandeling te maken langs de Utrechtse grachten en daarbij te letten op de monumentale gebouwen aan weerszijden.

Natuurlijk kun je op eigen houtje een wandeling langs de Utrechtse grachten maken, bijvoorbeeld aan de hand van de gemeentelijke monumentenlijst , de Monumentenkaart, het overzicht van Rijksmonumenten op Wikipedia of via het VVV Utrecht, maar vele malen leuker is het als je dat doet onder begeleiding van een echte stadsgids. Zo verzorgt onder andere stadgids Judith Schuil diverse themawandelingen door Utrecht, waaronder één langs de Oude-, Nieuwe- én stadsbuitengracht. Haar rondleiding gaan van en naar elke door deelnemers gewenste locatie binnen het oude centrum oftewel de stadsbuitengracht. Samen met het thema bepaalt dit de route van de wandeling. Maatwerk dus, wat een dergelijke stadswandeling meer dan de moeite waard maakt.

Van de Nederlandse gemeenten staan veruit de meeste Rijksmonumenten in Amsterdam. Met 7.502 bevat de hoofdstad bijna 12 procent van alle Rijksmonumenten. Maastricht en Utrecht staan op de tweede en derde plek met respectievelijk meer dan 1.650 en meer dan 1.500 Rijksmonumenten. Zonder enige twijfel een toeristische trekpleister van ongekende omvang, dus wellicht een idee voor Toerisme Utrecht om haar lijst met (tot nu toe 14) monumenten binnenkort uit te breiden? Tot die tijd valt er voor ons locals nog in alle rust van al die monumenten te genieten!

Bijdrage door – Maurice Hengeveld – tekstschrijver-redacteur-journalist.

Foto’s door Robert van Walsem

Explore Utrecht heeft in samenwerking met izi.TRAVEL een audio tour van een van onze favoriete wijken in Utrecht opgenomen. Met de Explore Utrecht ‘Museumkwartier Tour’ kun je dit levendige deel van de stad verkennen en ontdekken.

Download de izi.TRAVEL Audio Guide app:
Bij iTunes App store
Bij Google Play Store
Bij Windows Phone Store

Zoek naar Explore Utrecht en download de ‘Museumkwartier‘ wandeling. Start op de Mariaplaats en eindig de tour op het Domplein. Om bij te komen van de wandeling kun je naar een van de gezelligste pleinen in Utrecht: ’t Wed. Plof neer op een terras en bestel een drankje. 

Ook verliefd op Utrecht? Deel je liefde voor de Domstad via de Social Media buttons, die je hieronder kunt vinden.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe en leuke hotspots in Utrecht volg Explore Utrecht dan op TwitterInstagram en Facebook. Tot Kijk!

Bekijk ook

Culinaire Fietstour Smaakmakers Explore Utrecht Header

Culinaire fietstour langs Utrechtse smaakmakers

Wat een heerlijke manier om je zaterdagmiddag te besteden. Of je maandag, woensdag of elke …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Wij maken gebruik van cookies om de website zo goed mogelijk te laten functioneren. Bekijk ons privacy beleid.

Privacy policy