Dainahara Hardlopen

Utrecht al hardlopend verkennen! & Winactie

25 hardlooproutes uit het boek Utrecht RENT leiden de recreatieve hardloper langs de mooiste plekjes van Utrecht en omgeving.

Het boek ‘Utrecht RENT’ is een initiatief van Maaike Marechal. Een hardloopster met oog voor de schoonheid van Utrecht en omgeving. In het boek zijn 25 routes opgenomen die je op de mooiste plekjes van de Domstad brengen. Daarnaast staan er inspirerende hardloopverhalen in van diverse Utrechtse hardlopers. Allemaal prachtig in beeld gebracht met foto’s en duidelijke kaarten.

Anders dan bij de eerdere RENT-boekjes is het boek Utrecht RENT echt een product van de Utrechtse renners. Maaike benaderde 25 Utrechtse renners om elk een route te verkennen en te beschrijven. Een succesvolle noodgreep omdat Maaike sinds september 2016 in Thailand woont. Het bleek dat genoeg renners bereid waren hier met veel plezier aan mee te werken. Maaike coördineerde op afstand en volgde alles met behulp van Google Maps. In de zomer kwam ze naar Nederland om een aantal routes zelf te verkennen en de renners in Utrecht te ontmoeten.

Boekje RENT Explore Utrecht 2

Maaike maakte niet alleen Utrecht RENT. Net verhuisd van Amsterdam naar Den Bosch wilde ze de stad beter leren kennen en maakte ze Den Bosch RENT (2013) om in haar eigen behoefte te voorzien. Daarna volgde Amsterdam RENT(2014), Rotterdam RENT (2016) en recent Utrecht RENT(2017). Rob Nelisse, reportagefotograaf en net als Maaike ook enthousiast hardloper, verzorgde de talrijke prachtige en inspirerende foto’s in de boekjes.

Drie hardlooproutes om Utrecht te ontdekken

De 25 routes beginnen en eindigen altijd bij een horecagelegenheid. Zodat je de auto of fiets makkelijk kunt parkeren en eventueel je jas of tas op de plek kunt achterlaten. Daarnaast mag je jezelf na afloop best trakteren op een drankje.

Drie routes die Maaike graag met jullie wil delen en waarbij ze ook met veel plezier van de horeca gebruik heeft gemaakt zijn:

Route 3 Oosterspoorbaan

Deze route is door Marie-Louise Israëls uitgewerkt.

Het bijzondere van deze route is dat je het spoor eens anders kan ervaren. Allereerst start je bij het Spoorwegmuseum. Hier kun je ook zonder entreekaartje gewoon een koffie drinken. Vanaf dit startpunt loop je niet langs het spoor maar er overheen. Een in onbruik geraakte spoorweg is, zoals de High Line in New York, omgevormd tot zeer zorgvuldig aangelegd stadspark: de Oosterspoorbaan.

Via de Oosterspoorbaan loop je  langs de oevers van het slingerende riviertje de Kromme Rijn en laat je de drukte van de stad achter. Je passeert het Rietveld-Schröderhuis en loopt door het mooie en goed bezochte Wilhelminapark. In en rond het Wilhelminapark zijn overigens ook leuke horecagelegenheden. Dan loop je over de monumentale Maliebaan. Met als bonus meermaals fenomenaal uitzicht op de Domtoren.

Route 9 Amelisweerd & Fort Rhijnauwen

Deze route is door Berry van Schaik uitgewerkt.

Houd je van zowel lopen langs een mooie meanderende rivier als van lopen door de bossen, dan is dit jouw route! Je begint bij Theehuis Rhijnauwen, dit is een trekpleister in het gebied. Het is gelegen in het bos met een groot terras aan het water. Koffie, thee, gebak, lunch, thee of diner. Elke dag het hele jaar door is het vanaf 10.00 u geopend. De route voert je al gauw door de bossen van het landgoed Amelisweerd. Bij de witte brug, het staat hier in de lente vol met gele narcissen, steek je de Kromme Rijn over. Over het Jaagpad, een mooi bospad, loop je langs de rivier. Je gaat de A27 onderdoor om de rivier over te steken. Met zicht op de Uithof en weilanden loop je over rustige wegen naar Bunnik. Je passeert Fort Rhijnauwen. Dit is alleen toegankelijk onder leiding van een gids. In Bunnik keer je om en ga je weer op het Jaagpad langs de Kromme Rijn lopen. Dit wordt keurig onderhouden, zodat je hier ook prima met z’n tweeën naast elkaar kunt lopen. Je ziet vele mensen kanoën op de rivier en zwanen klapperen luid met hun vleugels op het water. Lopen door de landgoederen Rhijnauwen en Amelisweerd; een mooie elf kilometer om niet meer te vergeten.

Route 21 Vecht & Oud-Zuilen

Deze route is door Kirsten de Meijer uitgewerkt.

Je begint en eindigt bij deze route bij de horecagelegenheid Fort aan de Klop,  ooit verdedigingswerk, nu een verscholen sfeervolle plek waar je koffie kan drinken, een hapje kunt eten, kamperen, trouwen of iets anders kunt vieren.

Op deze route loop je voornamelijk langs de Vecht. Waarbij de omgeving van de Vecht op de route enorm varieert. Naar het zuiden toe zie je op de Vecht woonboten met in de zomer bloeiende tuinen. Ter hoogte van het Zandpad en de Rode Brug zaten tot 2013 de raamprostituees in hun woonboten. De ramen zijn inmiddels gesloten. Naar het noorden toe kun je genieten van de weilanden, de volkstuintjes en de rust. Ook loop je langs de begraafplaats Oud-Zuilen en de atletiekbaan Overvecht. Je passeert twee molens: De Buitenwegse Molen (de kleinste molen) is in 2016 door brand zwaar beschadigd.  De Westbroekse molen (de grootste molen) wordt ingezet voor het bemalen van de polder Westbroek. In Oud-Zuilen, een klein pittoresk Utrechts dorpje langs de Vecht, kun je even afslaan om Slot Zuylen te bezoeken. Deze is gebouwd in 1510-1520. Het Slot heeft een rijke familiegeschiedenis met invloedrijke bewoners. Sterke vrouwen speelden hierin een grote rol, zoals schrijfster Belle van Zuylen. Het kasteel wordt omringd door fraaie tuinen. Als je eindigt bij het Fort aan de Klop, is een terasje pakken hier geen straf. Je zal hier vast ook een keer nog terug willen komen met familie of vrienden.

Winactie voor alle Utrechtse hardlopers!

Speciaal voor Explore Utrecht verloten we het boek Utrecht RENT onder onze lezers die gek zijn op hardlopen en graag steeds een andere route willen ontdekken. Wil jij Utrecht hardlopend verkennen? Doe dan mee! Hoe?

 1. Laat onder deze post weten wat je leuk vindt aan hardlopen;
 2. En deel een van je favorieten hardlooproutes zodat andere lezers inspiratie kunnen opdoen.

Op 10 december zullen wij de winnaar van het boekje ‘Utrecht RENT’ bekendmaken.

Het boekje is ook verkrijgbaar via: routemakers.nl en Bol.com.

4 boekjes RENT Explore Utrecht 1

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe en toffe hotspots in Utrecht volg Explore Utrecht dan op TwitterInstagram en Facebook.

Je kunt ook de Explore Utrecht app, downloaden voor een offline city map met heel veel leuks. 

Utrecht City Trip banner | Favoroute travel guides

Bekijk ook

flixbus vanuit Utrecht

Met Flixbus vanuit Utrecht naar Antwerpen, Berlijn en Lille ( en nog veel meer steden).

Stedentrip plannen? Je reist met Flixbus vanuit Utrecht naar verschillende Europese steden. Bijvoorbeeld een stedentrip …

18 comments

 1. Ik hardloop met mijn vriend. Ik vind het leuk en een goede manier om nieuwe plekken te ontdekken in de stad. Mooie natuur, leuke straatjes. Mijn favoriete route is langs het spoor bij Station Vaartse Rijn in de richting Beatrixpark.

 2. Ohh, wat een leuk boek lijkt me!! Ik hou zo van rennen omdat ik daar echt even helemaal ontspannen ben en niets aan mijn hoofd heb. En eerlijk gezegd het liefst in de regen.

  Mijn lievelingsroute is via de weilanden achter Marienweerd en dan terug via de Kromme Rijn. Heerl9jk doen ik trainde voor de halve marathon. En aangezien ik volgend jaar een hele marathon wil rennen, zijn alle nieuwe routes meer dan welkom!

 3. Oh ik bedoel natuurlijk Mereveld, niet Marienweerd

 4. Wat leuk! Ik vind hardlopen leuk omdat t weinig voorbereiding kost, alleen spullen aan en gaan, en dat je het makkelijk samen kunt doen. Omdat ik nog niet zo’n fervente loper ben, loop ik graag een (half) rondje singel 🙂

 5. Ruben van Doorn

  Het fijne van hardlopen is natuurlijk vooral de beloning achteraf: een leeg hoofd, mentale energie, een douche en drinken. Een van mijn favoriete routes is over de Moreelse brug de binnenstad uit en dan zo snel mogelijk langs het Merwedekanaal.

 6. Linda Goebertus

  Hardlopen is zo leuk omdat je het altijd even kunt doen en je nieuwe energie opdoet door buiten te zijn. Je ziet mooie natuur, gebouwen en wordt achterna gezeten door speelse katten! Daarnaast verbind het, zoveel mensen doen het!
  Mijn favoriete rondjes zijn de polder in achter Tuincentrum Overvecht en als het donker is, vanuit Tuindorp naar het Spoorwegmuseum en dan over de Maliebaan terug. Langs al die historische straatnamen speelt de geschiedenis zich in mijn hoofd af 🙂

 7. Marjolein Schotman

  Toen ik net naar Utrecht verhuisde was de Domtoren mijn ijkpunt met hardlopen. Was ik verdwaald….dan keek ik om me heen, zag ik de domtoren en wist ik weer waar ik heen moest. Utrecht is voor mij zoveel meer geworden dan een stad door het lopen. Ik ken hier elk hoekje en elke steeg. Het liefste ren ik langs de waters (kromme rijn, vecht, de singel). Maar een rondje oude gracht is ook altijd een hit.

 8. Leuke winactie! Hardlopen is voor mij m’n hoofd leeg maken na een drukke dag, maar ook een manier om een sportief doel te bereiken (zoals dit jaar de marathon van Athene!). Ook vind ik het heerlijk om even buiten te zijn, zelfs in de winter!

  M’n favo rondje is toch wel langs de drie forten: Fort Blauwkapel, Fort Voordorp en Fort Ruigenhoek. Lekker in de polder!

 9. Babet Jongenotter

  Oh wat leuk! Ik ren een halfjaartje omdat ik merk dat ik het heerlijk vind om eens te ervaren hoe het op sportief gebied voelt als je individueel doelen behaald (heb altijd gevolleybald en doe dat ook nog steeds) maar dat is wat ik zo fijn vind aan hardlopen. Daarnaast is mijn hoofd altijd leeg als ik ren en ben ik alleen bezig met lopen, heerlijk!!!

  Favo rondje is denk ik rond de Maarsseveenseplas! Lekker rondje en mooie omgeving. Door de weilanden van Groenekan is ook niet vervelend. Of naar Slot Zuylen. Ook zo fijn!!

 10. Hardlopen is fijn omdat je binnen 5 minuten weg bent. Mijn favo route begint thuis in de rivierenwijk en gaat langs het merwedekanaal langs veilinghaven, de jaarbeurs, langs gezellige terrasjes, langs de DE fabriek, langs gezellige straten in lombok en aan andere kan van het kanaal weer terug

 11. Ondanks het feit dat je buiten tussen de menigte bent. De mensen, auto’s , ov en ga zo maar door is het mijn momentje om mijn hoofd leeg te maken, om even de dag door te nemen en ook om me even op een andere wereld te wanen. Daarnaast werk ik ook aan mijn fysieke gesteldheid. Heerlijk…2 vliegen in 1 klap….en t hardlopen wanneer t een beetje regent is top

 12. Na een lange dag studeren in de ub vind ik het heerlijk om lekekr even buiten te zijn en een rondje te gaan hardlopen. Mijn favoriete ronde in Uut is toch wel het rondje Singel. Vanaf mijn huis is het zo’n 6km. Als ik alleen ga is het een fijne manier om mijn hoofd leeg te maken en probeer ik steeds mijn tijd te verbeteren. Als ik samen met mijn huisgenootje ren dan kletsen we gezellig wat onderweg. Toen we net in Utrecht woonden veranderden we de route altijd een beetje, zodat we de stad steeds beter leerden kennen. De tijd waarin we de ronde renden was dan niet zo belangrijk, want als we langs weer een mooi huisje/hoekje/parkje/straatje kwamen dan konden we de verleiding niet weerstaan om even snel een foto’tje te maken 🙂 Inmiddels is de stad niet meer nieuw en de hardlooproute ook niet, maar ik blijf ervan genieten! Toch hoop ik dat dit boekje me inspiratie geeft om eens van dat vertrouwde rondje Singel af te wijken, want ik weet zeker dat Utrecht nog zoveel meer mooie hardlooproutes heeft te bieden! Het lijkt me super om die eens met mijn huisgenootje te gaan ontdekken! ✨🤞🏼

 13. Oehhh op het nippertje nog meedoen!!
  Ik doe graag het rondje douwe Egberts fabriek. Beginnen bij café kanaalzicht in lombok en dan richting de DE fabriek aflopen. Helemaal tot oud zuilen en dan terug via eventueel maarseveenseplassen of de rode brug en dan bij de rode brug een stukje stad maar dat vind ik niet heel ideaal.

  De avonduren kies ik voor veiligere routes. De route naar de brug van Nieuwegein bij het politiebureau. 2ederom vanaf kanaalzicht maar dan naar de munt en helemaal naar Nieuwegein. Zelfde weg terug. Het fijne van deze weg is de verlichting en alle roeiers die er voor zorgen dat je daar nooit alleen aan het sporten bent.

  Hardlopen is voor mij mn hoofd leegmaken, genieten en werken aan mn lichamelijke en mentale gesteldheid. Een fijne route helpt daarbij.

 14. Hi! Hope a route in English will also work! My favorite running route is starting in Lombok, at home close to Vleutenseweg. Love running along this street towards Douwe Egberts building. While running, I love guessing the coffee they are preparing, while sometimes I can be sure they are doing some amazing moka with an amazing chocolate smell. Through this great smell I cross the bridge and get towards the south, right next to the canal. Based on my mood and how I am feeling I get to chose to cross back on the Dafne Schippers’s bridge or continue a bit further on the next bridge next to the swimming pool “Den Hommel”. Both options give an amazing view of the canal! while racing to cross before some ships on the way ;). Finally, go back home through one of my favorite parks in all Utrecht, Oog in Al, here I do a love to admire the animals in this park and head back home via the Muntbrug, admiring the Molen de Ster on the way <3

  Enjoy the route if you are giving it a try! 🙂 Utrecht is just beautiful and it is great to discover new paths areas while running! Every time I give it a try to a new route, unknown neighborhood, I am always amazed of what Utrecht has to offer to runners 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.