Pastoe Fabriek Explore Utrecht 9

Op bezoek bij Pastoe Utrecht | binnenkijken in de fabriek

Mijn blog biedt mij de mogelijkheid om bij leuke en inspirerende ondernemers een kijkje in de keuken te nemen. Zielsgelukkig word ik van mooie verhalen van gepassioneerde mensen. Een aantal weken geleden had ik weer zo’n geluksmoment. Ik ontving een uitnodiging van Pastoe in mijn mailbox, met de vraag of ik de fabriek en showroom wilde bezoeken. Van de schrik viel ik bijna van mijn witte Pastoe draadstaalstoel. Of eerder van geluk! Want deze ontzettende Pastoe fan wilde al jaren achter de schermen bij deze Utrechtse meubelfabrikant kijken. De afspraak was gemaakt en samen met Robert (fotograaf) ging ik op bezoek bij de Pastoe fabriek in Utrecht, op Rotsoord. 

Binnenkijken bij Pastoe fabriek in Utrecht

Helaas sluit de fabriek de deuren en verhuist het naar een locatie buiten Utrecht. De Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) gaat zich vestigen in het geweldige grote pand met een rijke historie waar Pastoe nu inzit.

Pastoe – Utrechts Design

We draaien de klok terug naar 13 april 1913, dit is al meer dan 100 jaar geleden. Het begon allemaal met Frits Loeb, die voor eigen gebruik meubels produceerde. Deze werden later op verschillende punten in Nederland verkocht. Toen de fabriek uit zijn jasje groeide, verhuisde in 1918 Pastoe, destijds UMS (Utrechtse Machinale Stoel- en Meubelfabriek), naar een pand op Rotsoord. Het bedrijf groeit. Het hele pand werd tijdens de Tweede Wereldoorlog leeggeplunderd, maar het bedrijf werd weer voortgezet. Door de ontwikkeling van een nieuwe productiemethode en het concept van een flexibel kastsysteem ontwikkelt Pastoe zich verder en ontvangt het internationale onderscheidingen. Op de website van Pastoe lees  je meer over de geschiedenis van Pastoe, mocht je meer willen weten.

Van plank tot kast

In de fabriek gaat men zeer nauwkeurig te werk, elk stadium van het proces van plank tot kast wordt zorgvuldig doorlopen aan de hand van ingebouwde controlemomenten. De controledame, een zeer strenge mevrouw die alle producten naloopt, is dan ook onverbiddelijk. De lat ligt hoog en is het niet zoals het moet zijn? Dan beginnen we gewoon opnieuw. Niet alleen het product is duurzaam, ook de manier van produceren. We hebben het hier over het vakmanschap en de toewijding waarmee het team een product maakt en aflevert. Niet voor niets krijg je op een kast jarenlange garantie. Want wat bij Pastoe wordt gemaakt blijft levenslang een zorg van de fabrikant.

Pastoe is maatwerk

De producten van Pastoe hebben een tijdloze, strakke en moderne uitstraling. Het gaat om maatwerk. Men luistert naar de wensen van de klant en hierdoor is geen enkele kast die de fabriek verlaat van hetzelfde design. Doordat het team van meubelmakers vrij klein is weet je als koper ook wie aan jouw kast heeft gewerkt. De fabriek en de showroom zijn slechts enkele stappen van elkaar verwijderd dus wellicht ontmoet je zelfs de maker. Bij welke andere meubelfabrikant heb je deze mogelijkheid? Ondanks het kleine team geniet Pastoe een internationale reputatie. De draadstoelen zijn bijvoorbeeld een gigantische hit in Japan.

 

Iedere Utrechter een Pastoe

Daar pleit ik voor! En dit is jouw kans om een echte Pastoe in huis te halen. Pastoe organiseert voor de laatste keer een Factory Sale op Rotsoord. Dit gaan ze groots aanpakken! Alle showroommodellen, incourante meubelen, testmodellen, retourbestellingen en die ene in de verkeerde kleur gespoten kast staan uitgestald in de fabriek. Ga vooral kijken en misschien kopen. Neem je pinpas wel mee. Doei doei spaargeld! Maar daar krijg je wel mooi en kwalitatief goed Dutch Design voor terug.

Factory Sale – Rotsoord 3 
Zaterdag 28 November 09:00-16:00
Zondag 29 November 09:00-16:00

Foto’s door Robert van Walsem

 

Nog meer interieur winkels in Utrecht. Lees ook deze blogs:

About Dainahara Polonia

Welkom op Explore Utrecht! De digitale 'must visit' lijst met al het leuks in Utrecht! Dit is mijn manier om het beste van Utrecht te delen met jullie: Utrechters, expats, toeristen en dagjesmensen. Het ontdekken van nieuwe leuke plekken: van golden oldies tot aan de nieuwste place to be is mijn passie. Dineren met vriendinnen en wandelen door de straten van Utrecht opzoek naar een unieke vondst is wat ik het liefst doe. De City Experts en ik delen een passie voor Utrecht en hopen dat ook jij verliefd wordt op ons stadsie. Kom en verken de stad met ons en geniet van de ultieme Utrecht Experience. Samenwerken, tips of suggesties? Natuurlijk! Mail maar naar [email protected]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.