Pluk de nacht Explore Utrecht 3

Ultieme filmbelevingen in Utrecht en Omgeving

Met Pathé Utrecht Leidsche Rijn, voorheen Cinemec, en Kinepolis in het Utrechtse Beurskwartier loopt de Domstad inmiddels voorop met hypermoderne en grote bioscoopcomplexen. Helemaal state of the art, maar je kunt er als het ware de weg kwijt raken met je cola en popcorn XXL. Van een heel andere categorie zijn de sfeervolle en soms ook intieme, bijzondere filmvertoningen die je her en der in en rond Utrecht vind. We brengen enkele ultieme filmbelevingen in Utrecht en Omgeving hier onder je aandacht. 

 Vanzelfsprekend vind je in Utrecht naast de ‘grote jongens’ hierboven al langere tijd een aantal kleinere en iets intiemere filmhuizen, zoals Springhaver aan de Springweg, Louis Hartlooper Complex op het Ledig Erf en Utrecht City op de Voorstraat. Fijne plekken voor een avondje bios en ook buiten de Domstad kun je prima terecht, bijvoorbeeld bij Filmhuis Figi in Zeist en CineLounge Houten. Maar echt ultieme filmbelevingen in Utrecht e.o. komen naar onze smaak toch eerder bij initiatieven als Pluk de Nacht, Opgedoekt, Brommerbios, Hoogt on Tour én Cinema Soestdijk vandaan. Waarom lees je hieronder…

Pluk de Nacht

Met de recente hittegolf nog vers in het geheugen kunnen we wel stellen dat de zomer inmiddels is begonnen. Dat betekent hopelijk veel mooie en zonnige dagen, maar ook de allermooiste films onder de sterrenhemel vanuit een heerlijke strandstoel in Utrecht of Amsterdam bij Pluk de Nacht. In Utrecht is dat dit jaar bij de Vrijhaven aan de Bijverheidsweg van 31 juli t/m 4 augustus. Daar zie je de beste films die nog niet in de Nederlandse bioscoop zijn uitgebracht. Het festival is vrij toegankelijk en wordt mogelijk gemaakt door een grote groep enthousiaste vrijwilligers. Je steunt Pluk door een biertje te kopen aan de bar of door een strandstoel te reserveren in ruil voor een vrijwillige donatie. Voor meer informatie over het festival en de programmering, check plukdenacht.nl, volg Pluk de Nacht op Facebook of schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Ultieme filmbelevingen in Explore Utrecht 3

 

Filmhuis onder de Sterren

Nog zo’n filmvertoning onder de sterrenhemel werd recent ingewijd bij Vechtclub XL tijdens het Midzomer Festival in Merwede. Als perfecte start van de zomer hield Filmhuis onder de Sterren als nieuwe buitenbioscoop een mooie avond met films van talentvolle huurders uit het gebouw. Op het recent geopende nieuwe stadsstrand op het buitenterrein van Vechtclub XL vertoont het Filmhuis na zonsondergang uiteenlopende films. Als bezoeker kijk kun je er vanuit je strandstoel genieten van een verrassend programma van korte films en docu’s. Op het stadstrand vind je ook een pingpongtafel en een jeu de boulesbaan. Het scherm van Filmhuis onder de Sterren wordt ook ingezet voor bijvoorbeeld gaming-wedstrijden, presentaties en voor de programmering van Off the Beaten Track. Er is (vooralsnog) geen publieke vertoningen gepland, maar je kunt via de website of socials van Vechtclub XL op de hoogte blijven.

Opgedoekt

Helemaal zeker of er na de laatste editie in 2018 weer een nieuwe editie volgt zijn we niet, want op de website van Opgedoekt is daarover (nog) geen nieuws te vinden. We gaan er maar gewoon van uit! Opgedoekt is een zwerfbioscoop die in Utrecht rondtrekt, elke keer weer op een nieuwe onconventionele locatie welke wordt omgetoverd tot een tijdelijke cinema. Je ziet er films die het verdienen gezien te worden en pareltjes die het niet tot het grote doek van reguliere filmhuizen hebben gehaald. De unieke locatie is iedere keer de inspiratiebron voor de programmering van de film. De filmtitel blijft onbekend en de locatie wordt pas op de dag van de vertoning bekend gemaakt. Vaste prik bij Opgedoekt is de randprogrammering: een live soundtrack onder de voorfilm door een Utrechtse muzikant of band, een inleiding door een explicateur bij de hoofdfilm en niet onbelangrijk: popcorn in bijzondere smaken van Maïstro. Informatie over hoe, wat en waar vind je via opgedoekt.nl

Brommerbios

De Brommerbios is echt ultieme, mobiele Utrechtse buitenbioscoop, gebouwd op een Zundapp bakbrommer uit de jaren ’70. Programmamaker Lotte Walrave en ruimtelijk ontwerper Maarten Slot bedachten de Brommerbios in 2014 en hebben hem sindsdien in bijna alle Utrechtse parken en tuinen geparkeerd. Honderden bezoekers hebben hun kleedje voor het scherm uitgespreid en films gezien van aanstormende en gevestigde filmmakers, onder andere bij Molen de Ster, Vechtclub XL en tijdens het Nederlands Film Festival. Komende drie maanden draait de Brommerbios bij RAUM in Leidsche Rijn Centrum, de veelbelovende nieuwe culturele hotspot en inmiddels eigenaar van de Brommerbios. RAUM organiseert zes bijzondere filmavonden inclusief diner in de openlucht, samengesteld door programmeur Roos Stelling (Louis Hartlooper Complex & Springhaver). De films zijn mede geselecteerd op basis van de wereldsteden waarin ze zich afspelen en zullen op passende wijze worden ingeleid. RAUM specialiseert zich als cultureel stadslab immers in het (toekomstige) stadsleven en stedelijke kwesties via expo’s en events. Check voor de programmering raumutrecht.nl.

Ultieme filmbelevingen in Utrecht Explore Utrecht 2

Hoogt on Tour

Filmtheater ’t Hoogt heeft weliswaar afscheid genomen van haar prachtige locatie in de binnenstad, met ‘Hoogt on Tour’ is het filmhuis dit jaar op tournee met filmvertoningen op diverse locaties in de stad. Voor specifieke doelgroepen selecteert en programmeert ’t Hoogt unieke films, documentaires en klassiekers. On Tour-locaties zijn onder andere ZIMIHC Stefanus, Metaal Kathedraal, Parel van Zuilen, De Nijverheid en Molen de Ster en er is het voornemen om deze zomer films in de open lucht te vertonen op erfgoedlocaties. Daarnaast blijft ’t Hoogt actief met de educatieve programma’s voor kinderen, jongeren en volwassenen. Meer informatie over het verrassende programma wordt bekend gemaakt op de speciale website, waar je ook je tickets koopt, en via social media.

Cinema Soestdijk

Voor een bijzondere filmervaring moet je dit jaar op het Nederlands Film Festival (NFF) zijn. Het NFF en Cinema Soestdijk vertonen deze zomer namelijk vijf prachtige Nederlandse films tegen het magische decor van Paleis Soestdijk. Bezoekers van Cinema Soestdijk worden ondergedompeld in het beste en nieuwste van de Nederlandse filmcultuur. Eind augustus, begin september wordt de paleistuin aan de achterzijde van het paleis omgetoverd tot een openluchtbioscoop. Je bent er welkom met je eigen picknickmand en kleed of strandstoel en kunt, als je dat wilt, al vooraf een filmticket met zitplaats reserveren. Cinema Soestdijk start op donderdag 29 augustus met de vertoning van Dirty God, het indrukwekkende en emotionele Engelstalig speelfilmregiedebuut van Sacha Polak. Tickets zijn al verkrijgbaar via de website van Paleis Soestdijk, waar je ook het verdere programma vind.

Ultieme filmbelevingen in Utrecht Explore Utrecht 1

Beeld: 
1. Header en beeld 1 – Pluk de Nacht 
2. Brommerbios
3.  Paleis Soestdijk

Nog meer buiten activiteiten in Utrecht

About Maurice Hengeveld

Maurice Hengeveld is zelfstandig redacteur - journalist en werkt voor uiteenlopende opdrachtgevers. Hij is in Utrecht onder andere verbonden aan de stadsglossy LEVEN! magazine Utrecht, Architectuurcentrum Aorta, merwede.nl (over de nieuwe stadswijk Merwede), onzeeigendom.nl (rond de restauratie van de Domtoren) en wijkmagazines Mens en Wijk (noordoost) en de Zuidwester (Kanaleneiland en Transwijk) en richt zich voornamelijk op storytelling, brand journalism en web content strategie. Maurice focust overduidelijk graag op zijn geboortestad Utrecht. Met name de verborgen verhalen spreken al gauw tot zijn verbeelding!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.