Dagje utrecht historische feestlocaties Utrecht

Trots van de stad. De Domtoren van Utrecht

Symbool van de stad Utrecht en belangrijke culturele locatie in de provincie, dat is de Domtoren. Maar ook de hoogste kerktoren van Nederland met een adembenemend uitzicht over de hele stad en de regio. Het beklimmen van de bijna 700 jaar oude toren is een ‘must’ als je in Utrecht bent: in alle seizoenen is het uitzicht spectaculair! Met haar 112 meter, 465 traptreden, en de Salvator als grootste torenklok is de Domtoren niet alleen een imposant middelpunt in de stad, maar inmiddels ook een sterk merk! En dan is sinds 25 juni ook nog de prachtige overzichtstentoonstelling ‘Trots van de stad’ in het Centraal Museum.

Sterk merk

In 2013 werd door Toerisme Utrecht een belangrijke stap gezet met de online kaartverkoop op de vernieuwde website van de Domtoren. Maar er gebeurde meer. Zo onthulde koningin Beatrix in april datzelfde jaar op spectaculaire wijze het kunstwerk In Lumine Tuo, het afsluitende kunstwerk van de lichtkunstroute Trajectum Lumen. Sindsdien is de toren ook ’s avonds het opvallende middelpunt van de stad. Sinds 2013 mag de Domtoren ook het bronzen Green Key certificaat dragen, het internationale keurmerk voor bedrijven in de toerisme- en recreatiebranche, en in de markt voor vergader- en congreslocaties, die serieus en controleerbaar bezig zijn met duurzaamheid en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. In 2014 haakte Toerisme Utrecht aan op het Utrechtse Muziekjaar – onder andere door een samenwerking aan te gaan met het Kamermuziek Festival en Festival Oude Muziek – om daarmee aan bezoekers te laten zien dat de toren ook een prachtige concertlocatie kan zijn.

Trots van de stad

De bekendmaking van de start van de Tour de France in 2015 in november, waarbij een wielrenner van de toren af fietste, zette de Domtoren zowel nationaal als internationaal in de schijnwerpers. Uit een grootschalig merkenonderzoek door Hendrik Beerda Brand Consultancy bleek zelfs, dat de Domtoren in 2013 de belangrijkste culturele locatie was van de Provincie Utrecht. Voor echte liefhebbers verscheen in maart 2014 bij uitgeverij Matrijs het boek ‘De Utrechtse Domtoren. Trots van de stad’ van auteur René de Kam, met 544 pagina’s en zo’n 500 illustraties een prachtig overzichtswerk. Zo is en blijft de Domtoren dé centrale plek in het stadsleven en voor zowel bewoners als bezoekers. Met recht de trots van de stad. Bijna vanzelfsprekend dus dat het Centraal Museum aan de Agnietenstraat sinds 25 juni tot en met 2 oktober dit jaar plek biedt aan de imposante overzichtstentoonstelling ‘Trots van de stad. De Utrechtse Domtoren’ over de wonderbaarlijke geschiedenis van de Dom vanaf de middeleeuwen tot nu.

Wat is er te zien?

De tentoonstelling, gemaakt in samenwerking met René de Kam, is een bezoek meer dan waar. Je vindt er bijzondere schilderijen, tekeningen, middeleeuwse gereedschappen en 3D-animaties waarmee zichtbaar wordt gemaakt wat de Domtoren in de loop der eeuwen allemaal heeft doorstaan, zoals de immense storm van augustus 1674, waarbij de toren op wonderbaarlijke wijze gespaard bleef. Ook is er een werkplaats waar je als bezoeker zelf aan de slag kunt en met een 3D-pen zelf miniatuur Domtorentjes kan maken, meebouwen aan een grote maquette van de Domtoren en -kerk, of uitvinden hoe ‘Dom’ je eigenlijk bent. Speciaal voor families heeft het Centraal Museum een familieroute ontwikkeld met diverse opdrachten over de Domtoren voor jong en oud. Dat en meer maakt dat je er met een gevoel van verbazing en verwondering zult rondlopen. En als je er dan toch bent, ga dan zeker ook op zoek naar Ultra Vision van Hans Wilschut, het indrukwekkende eigentijdse stadsgezicht vanaf de Domtoren met een moderne opvatting van het aloude panorama.

Trots van de stad. De Utrechtse Domtoren’ is nog te zien tot en met 2 oktober 2016.

Centraal Museum | Agnietenstraat 1 – 3512XA Utrecht | www.centraalmuseum.nl

Bijdrage door – Maurice Hengeveld – tekstschrijver-redacteur-journalist.

Ultra Vision van Hans Wilschut & Domtoren (beelden: Susanne Sterkenburg)

Trots van de stad. De Utrechtse Domtoren (Collectie Centraal Museum & Gemeente Utrecht)

Ook verliefd op Utrecht? Deel je liefde voor de Domstad via de Social Media buttons, die je hieronder kunt vinden.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe en leuke hotspots in Utrecht volg Explore Utrecht dan op TwitterInstagram en Facebook. Tot Kijk!

Explore Utrecht Map offline bekijken? Download de Explore Utrecht app!

Utrecht_english_strip

Mede mogelijk gemaakt in samenwerking met

Favoroute_Logo_600px

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.