Monumenten Explore Utrecht 5

Open Monumentendag 2018: In Utrecht

Het centrum van Utrecht is natuurlijk meer dan alleen een winkelparadijs met sfeervolle horeca en prima uitgaansgelegenheden, het is ook als een soort openluchtmuseum. De Domstad barst namelijk van de monumenten, waar in alle gevallen een bijzonder verhaal achter de gevel schuilgaat. Met 1506 Rijksmonumenten neemt Utrecht een indrukwekkende derde plaats in op de lijst van ‘top 20 gemeenten met de meeste Rijksmonumenten’. En binnenkort is het weer Open Monumentendag!

Ontdek Utrecht in Europa en Europa in Utrecht tijdens Open Monumentendag 2018!

Het is de rond 1122 gegraven Oudegracht die de meeste Rijksmonumenten telt, 222 maar liefst. Op enige afstand volgen de Nieuwegracht met 102 en daarna de Kromme Nieuwegracht met 50 Rijksmonumenten. Het systeem van werven en werfkelders van de Oude- en Nieuwegracht is op deze schaal uniek in de wereld. Meer dan de moeite waard dus om op een verloren zondagmiddag eens een wandeling te maken langs de Utrechtse grachten en daarbij te letten op de monumentale gebouwen aan weerszijden.

Natuurlijk kun je op eigen houtje een wandeling langs de Utrechtse grachten maken, bijvoorbeeld aan de hand van de gemeentelijke monumentenlijst, de Monumentenkaart, het overzicht van Rijksmonumenten op Wikipedia of via het VVV-Utrecht, maar vele malen leuker is het om dat te doen tijdens Open Monumentendag op zaterdag 8 september aanstaande. Met dit jaar als thema In Europa zijn die dag in Utrecht ruim 70 monumenten open voor publiek. Samen geven zij een indruk van de veelzijdige relatie tussen de Domstad en Europa.

 

Wat was de rol van Utrecht in het Romeinse Rijk? Hoe belangrijk was Utrecht in het Middeleeuws Europa? Zoek de sporen van Europese sleutelfiguren als Karel V, paus Adrianus VI en Lodewijk Napoleon. Ontdek de invloed van Europese stromingen in de architectuur, maar ook de rol van de wetenschap, van onze universiteit en de invloed van Utrechtse wetenschappers in Europa. Je zult zien dat de Europese geschiedenis haar sporen in Utrecht heeft nagelaten en tegelijkertijd dat Utrecht en de Utrechters op hun beurt ook een steentje hebben bijgedragen aan het Europa van vroeger en nu.

About Maurice Hengeveld

Maurice Hengeveld is zelfstandig redacteur - journalist en werkt voor uiteenlopende opdrachtgevers. Hij is in Utrecht onder andere verbonden aan de stadsglossy LEVEN! magazine Utrecht, Architectuurcentrum Aorta, merwede.nl (over de nieuwe stadswijk Merwede), onzeeigendom.nl (rond de restauratie van de Domtoren) en wijkmagazines Mens en Wijk (noordoost) en de Zuidwester (Kanaleneiland en Transwijk) en richt zich voornamelijk op storytelling, brand journalism en web content strategie. Maurice focust overduidelijk graag op zijn geboortestad Utrecht. Met name de verborgen verhalen spreken al gauw tot zijn verbeelding!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.