Open Joodse Huizen Utrecht 1

Open Joodse Huizen in Utrecht

Als je Nationale Dodenherdenking dit jaar eens op een heel andere manier wil ervaren  hebben we een bijzondere tip voor je. Voor de derde keer inmiddels vindt op donderdag 4 mei 2017 Open Joodse Huizen in Utrecht plaats. Tijdens Open Joodse Huizen wordt stilgestaan bij de levensverhalen van joodse oorlogsslachtoffers met ‘kleine’ persoonlijke verhalen in huizen die daarin een rol hebben gespeeld. Huizen waar je misschien regelmatig langskomt zonder de geschiedenis ervan te kennen.      

De Utrechtse theatermaker Kim Arnold vertelt op 4 mei bijvoorbeeld het verhaal van de weduwe Helena Zwarts-de Leeuw. De echtgenote van Hartog Carol Zwarts, eigenaar van de Utrechtse Zakkenhandel aan de Van Asch van Wijckskade, woonde de laatste jaren van haar leven met haar zonen Joseph en Abraham in de Johannes de Bekastraat in Utrecht Noordoost. Aan het Pelmolenplantsoen langs de Catharijnesingel vertelt Ernst Verloop over het leven van zijn grootvader Prof. Dr. E.J. Cohen, een briljant wetenschapper, die begin maart 1944 op 75-jarige leeftijd in Auschwitz werd vermoord. En op de Julianaweg vertelt schrijfster Saskia Derks het verhaal van Julius Gold en zijn gezin met een schoenmakerskist in de hoofdrol. Zo wordt op 4 mei in 9 Open Joodse Huizen verspreidt door Utrecht op deze manier een bijzonder verhaal verteld. Dichterbij de geschiedenis kun je niet komen.

Open Joodse Huizen komt voort uit de wens van huidige bewoners van joodse huizen om de geschiedenis van hun huis met verhalen te gedenken. Samenwerking met het Joods Historisch Museum ontstond vanuit de behoefte het Joods Monument ook offline zichtbaar te maken. ‘Een huis is op zijn eigen manier een verhalendrager en het is mooi om dat één keer per jaar te belichten’, aldus de initiatiefnemer van Open Joodse Huizen Denise Citroen. Zij houdt zich al jaren bezig met de erfenis van de Tweede Wereldoorlog en in het bijzonder met de Jodenvervolging. Gestart in 2012 in Amsterdam vindt Open Joodse Huizen inmiddels plaats in 14 Nederlandse steden. De dag wordt georganiseerd door het Joods Cultureel Kwartier in Amsterdam in samenwerking met de Stichting Cultuurpromotie Utrecht.

Open Joodse Huizen Utrecht | donderdag 4 mei 2017

Open Joodse Huizen Utrecht 3

Ook verliefd op Utrecht? Deel je liefde voor de Domstad via de Social Media buttons, die je hieronder kunt vinden.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe en leuke hotspots in Utrecht volg Explore Utrecht dan op TwitterInstagram en Facebook. Tot Kijk!

Explore Utrecht Map offline bekijken? Download de Explore Utrecht app!

Utrecht_english_strip

Mede mogelijk gemaakt in samenwerking met

Favoroute_Logo_600px

About Maurice Hengeveld

Maurice Hengeveld is zelfstandig redacteur - journalist en werkt voor uiteenlopende opdrachtgevers. Hij is in Utrecht onder andere verbonden aan de stadsglossy LEVEN! magazine Utrecht, Architectuurcentrum Aorta, merwede.nl (over de nieuwe stadswijk Merwede), onzeeigendom.nl (rond de restauratie van de Domtoren) en wijkmagazines Mens en Wijk (noordoost) en de Zuidwester (Kanaleneiland en Transwijk) en richt zich voornamelijk op storytelling, brand journalism en web content strategie. Maurice focust overduidelijk graag op zijn geboortestad Utrecht. Met name de verborgen verhalen spreken al gauw tot zijn verbeelding!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.