Bezoek Woerden Provincie Utrecht Explore Utrecht-13

Ontdekt Woerden – Explore Utrecht dagje erop uit in Woerden

Na ons bezoek aan Oudewater, nemen we jullie voor deze tweede editie van de Explore Utrecht tour mee naar Woerden. Deze verrassende vestigingsstad is de hoofdstad van het Groene Hart. We bezoeken het kaaspakhuis en beklimmen de toren van de Petruskerk. Maar gaan natuurlijk ook culinair genieten in Woerden.

Explore Woerden

Woerden staat bekend als kaasstad, maar heeft natuurlijk veel meer te bieden dan alleen zuivel. Mooie straatjes, singels, veel groen om van te genieten. Enkele leuke feiten over Woerden:

  • Woerden was als vestigingsstad hoofdkwartier van de Oud Hollandse Waterlinie, dat fungeerde als hoofddefensie van Nederland;
  • In Woerden zijn 12 kaaspakhuizen gevestigd waar z’n ongeveer 12 miljoen kilo kaas is opgeslagen. Woerden exporteert veel kaas naar het buitenland;
  • In Woerden kun je nog de sfeer van een echte boerenmarkt nog beleven. De traditionele handje klap waarmee prijzen van producten op de markt worden bepaald kun je in Woerden nog met je eigen ogen aanschouwen.

Bereikbaarheid

Woerden heeft een centrale ligging en is met eigen vervoer en openbaar vervoer goed te bereiken. Met de auto ben je ongeveer 15 minuten onderweg vanuit de omringende steden. En met de trein vanuit Utrecht ben je zo op het station van Woerden. Binnen 10 minuten loop je naar de stad.

Beleef Woerden

En als je dan in Woerden bent kun je niet anders dan langs het Kaaspakhuis, voor een gezellige cheese experience en alle leuke feiten over kaas. Het Kaaspakhuis is gevestigd in het centrum naast de VVV van Woerden. Bij het Kaaspakhuis leer je veel over kaas; van het productie proces, rijpen en exporteren van kaas. Maar je neemt ook een kijkje in de opslag van het Kaaspakhuis en daarna een virtuele tour in een kaasfabriek.

Bezoek Woerden Provincie Utrecht Explore Utrecht-6

Wil je zelf kaas leren maken? Nou, dat kan ook bij het Kaaspakhuis. Tijdens ons bezoek was een groepje druk in de weer om hun eerste kaas te leren maken. Dit heb ik jaren geleden op de basisschool al mogen ervaren en zou het nog een keer willen doen. Het super leuk als je een plakje van je eigen gemaakte kaas op je boterham ligt.

Je kunt ook kiezen voor een kaasproeverij na een bezoek aan het Kaaspakhuis. De kaasmeester vertelt graag over kaas, dus kun je gerust, onder het genot van wijn en een kaasplank met verschillende kazen, vragen stellen.

Wil je ook het Kaaspakhuis en alle andere provincie highlights bezoeken? Kijk dan op de website van ‘Visit Utrecht Region’ en spaar ze allemaal.

De toren van de Petruskerk

Na thee en wat lekkers bij OOK, een gezellige woon- en cadeauwinkel met een lunchroom, werd het tijd om aan het werk te gaan en de toren van de Pertuskerk te beklimmen. We betraden de toren via een kleine deur, langs een smalle doorgang om vervolgens de stenen en houten trappen te beklimmen. Gedurende de tour stopt de gids om meer te vertellen over de geschiedenis van de toren, kerk en de stad. Uiteindelijk boven aangekomen, konden we naar buiten om Woerden vanaf de toren te bezichtigen. We konden zelfs de Domtoren zien. Hoe leuk is dat!

Shop Woerden

In het centrum van Woerden kun je goed shoppen. Ik was zeer blij verrassend door het aanbod aan winkels. Enkele tips! Bij woon- en cadeauwinkel OOK kun je de leukste spullen voor de keuken kopen en een hoop meer. Bij fashionstore KOKO aan het Kerkplein, voor exclusieve mode, hingen een aantal van mijn favorieten merken in de rekken. Ik verliet de winkel niet met lege handen.

Bezoek Woerden Provincie Utrecht Explore Utrecht-3

Proef Woerden

Het avontuur in Woerden hebben we afgesloten bij Bistronoom. Het restaurant en bar heeft in 2017 de Gouden Pollepel van het AD Utrechtse Nieuwsblad gewonnen. En dit niet zonder reden. Deze nog betrekkelijke nieuwe restaurant heeft creatieve gerechten op de menukaart staan. Ongewone smaken combinaties, die verrassend lekker zijn en goed passen bij de zorgvuldig gekozen wijnen.

Ook hebben we kunnen genieten van een wijnproeverij, gegeven door de sommelier van het restaurant. Aan het begin van elk seizoen organiseert Bistronoom een presentatie en proeverij van de door sommelier Danny geselecteerde wijnen voor het restaurant. Zo krijgen gasten een voorproefje van wat ze kunnen verwachten het komende seizoen. En natuurlijk wordt bij de proeverij lekker brood en kaas geserveerd.

Een dagje Woerden is niet genoeg om de stad echt te leren kennen en dus ga ik zeker nog een keer terug om deze ontdekkingsreis voort te zetten. Nog enkele tips voor als je naar Woerden gaat. Shoppen bij You by Sandra. En lekkere producten haal je bij; Branderij Joos, Wijnwinkel Saudade, Kaaswinkel Alexanderhoeve en Italiaanse delicatessen winkel La Fermata. Restaurants die door Woerdenaren zijn aangeraden: restaurant de dukdalf en restaurant Bijmette. Voor inspiratie kun je ook kijken op Beleef Woerden.

Banner Visit Utrecht Region

About Dainahara Polonia

Welkom op Explore Utrecht! De digitale 'must visit' lijst met al het leuks in Utrecht! Dit is mijn manier om het beste van Utrecht te delen met jullie: Utrechters, expats, toeristen en dagjesmensen. Het ontdekken van nieuwe leuke plekken: van golden oldies tot aan de nieuwste place to be is mijn passie. Dineren met vriendinnen en wandelen door de straten van Utrecht opzoek naar een unieke vondst is wat ik het liefst doe. De City Experts en ik delen een passie voor Utrecht en hopen dat ook jij verliefd wordt op ons stadsie. Kom en verken de stad met ons en geniet van de ultieme Utrecht Experience. Samenwerken, tips of suggesties? Natuurlijk! Mail maar naar [email protected]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.