Onder Controle Wolvenplein Explore Utrecht Header

Tentoonstelling Onder Controle | Wolvenplein

Middagje kunst in de gevangenis

Tijdens mijn studie sociologie in Amsterdam had ik een intense interesse voor de werking van gesloten instituten en het begrip sociale controle. Die interesse is jaren na de studie nog gebleven en heeft ervoor gezorgd dat ik op de openingsdag van de tentoonstelling, ‘Onder Controle’ door UtrechtDownUnder al om 13:15 bij de ingang van de gevangenis, aan het Wolvenplein, stond. Ik was ontzettend enthousiast over een middagje ‘kunst in de gevangenis’ kijken. Met de kanttekening dat ik meer interesse had in Wolvenplein, eigenlijk een huis van bewaring, dan de tentoonstelling ‘Onder Controle’. Maar dit middagje uit was een gevalletje twee voor de prijs van één. Dus..

Bijzondere locatie

UtrechtDownUnder, is een initiatief van de organisatie Kunstliefde dat zich sterk maakt voor de Utrechtse beeldende kunst. In 2013 organiseerde UtrechtDownUnder een kunstroute in de Utrechtse werfkelders langs de Oudegracht. De bezoekers konden kunst bekijken in werfkelders die niet open zijn voor het grote publiek. Een eerste bijzondere locatie met veel historie in Utrecht. In de maand mei presenteert UtrechtDownUnder een tweede grote tentoonstelling op een spannende locatie, dit keer gevangenis Wolvenplein. Wolvenplein heeft een lange en rijke historie in Utrecht. Het was eerst een militair bolwerk en de singel stroomde om het eiland heen. Later werd het eiland bij het vaste land getrokken en werd het gebouw gebruikt voor verschillende bedrijfsvoeringen. Nadat het stuk grond in handen kwam van het rijk werd in 1856 een gesticht, naar Amerikaans voorbeeld, met 116 cellen gebouwd. Tijdens de WOII was het Wolvenplein een strafgevangenis, overbevolkt met wel meer dan 5 gevangenen per cel. Eind juni 2014 werden de laatste bewoners overgeplaatst naar de gevangenis in Nieuwegein. Het Wolvenplein staat nu leeg en wordt te koop aangeboden door Rijks Vastgoed Beheer. Maar in de tussentijd zijn er wilde plannen om het complex weer nieuw leven in te blazen. Het Wolvenplein biedt werkplekken, een tweede vestiging van de koffietent ‘The Village’, mogelijk festivals en meer.

Onder Controle

De tentoonstelling Onder Controle, toont actuele beeldende kunst van 41 Utrechtse kunstenaars in de gezamenlijke ruimtes en de cellen van het Wolvenplein. Alle kunstenaars geven hun eigen interpretatie van het thema ‘Onder Controle’: behouden van controle, het verliezen van controle, controle uitoefenen of macht hebben over anderen. De winnaars van de Boellardprijs 2013, prijs uitgereikt door het Boellardfonds aan een kunstenaar ouder dan 50 jaar met Utrechtse roots, presenteren ook hun kunstwerken tijdens Onder Controle. Van alle vijf winnaars van de Boellaardprijs 2013 was ik het meest gefascineerd door het doek van Robbie Cornelissen. De uitwerking is zeer indrukwekkend. De tentoonstelling Onder Controle is bijzonder mooi. De locatie, Wolvenplein, is een kunstwerk op zich ook na alle verbouwingen door de jaren heen. Let goed op de kleine details zoals de ijzeren wenteltrap in de werkruimte. Of het ijzerwerk in het cellencomplex, het licht dat via het glazendakraam schijnt geeft een mysterieuze sfeer. Ga dat zie mensen!

Gevangenis Wolvenplein
Wolvenplein 27
1 t/m 31 mei 2015
Woensdag t/m zondag van 13:00 – 18:00
Entree €6 (alleen met pin)
Kinderen onder 12 jaar gratis

Heb jij ook interesse in het Wolvenplein? Tijdens de dag van de Architectuur op 20 juni kun je een rondleiding krijgen van het complex.

Header foto van Onder Controle.

Ook verliefd op Utrecht? Deel je liefde voor de Domstad via de Social Media buttons, die je hieronder kunt vinden.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe en leuke hotspots in Utrecht volg Explore Utrecht dan op TwitterInstagram en Facebook.
Tot Kijk!

 

About Dainahara Polonia

Welkom op Explore Utrecht! De digitale 'must visit' lijst met al het leuks in Utrecht! Dit is mijn manier om het beste van Utrecht te delen met jullie: Utrechters, expats, toeristen en dagjesmensen. Het ontdekken van nieuwe leuke plekken: van golden oldies tot aan de nieuwste place to be is mijn passie. Dineren met vriendinnen en wandelen door de straten van Utrecht opzoek naar een unieke vondst is wat ik het liefst doe. De City Experts en ik delen een passie voor Utrecht en hopen dat ook jij verliefd wordt op ons stadsie. Kom en verken de stad met ons en geniet van de ultieme Utrecht Experience. Samenwerken, tips of suggesties? Natuurlijk! Mail maar naar [email protected]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.