Nijntje Museum Explore Utrecht 6

Een nieuw huis voor nijntje!

Dat nijntje, de creatie van grafisch ontwerper, tekenaar en kinderboekenschrijver Dick Bruna in Utrecht woont is algemeen bekend. Dat het eigenzinnige konijntje sinds kort een nieuw huis heeft is wellicht minder bekend. Het afgelopen half jaar werd er hard gewerkt om het in februari 2006 geopende dick bruna huis aan de Agnietenstraat om te toveren tot een nieuw huis voor nijntje en haar vriendjes. Vanaf 6 februari is het zover en opent het nijntje museum haar deuren voor het publiek. Daarmee staat het leukste kindermuseum van Nederland gewoon in ons aller Utrecht.

Het afgelopen jaar was al een bijzonder jaar voor nijntje. Ze werd 60 jaar en rond haar verjaardag organiseerde het Centraal Museum de goed bezochte familietentoonstelling ‘Feest! Nijntje 60 jaar’. De plannen voor het nieuwe museum en de verjaardagstentoonstelling liepen gelijk op en hebben geresulteerd in een prachtig nieuw onderkomen. Afgelopen 28 januari mochten relaties en betrokkenen alvast een kijkje nemen in het nieuwe nijntje museum aan de Agnietenstraat in het Utrechtse Museumkwartier. Dat ging gepaard met een aandoenlijke nijntje animatie op de gevel van het nieuwe museum, door Mo Assem alias Mr. Beam gecreëerd door middel van video mapping. De animatie brengt tot eind maart kleur en leven in de ietwat donkere en achteraf gelegen Agnietenstraat waar het nijntje museum zijn entree heeft tegenover de nieuwe entree van het Centraal Museum.

Het nijntje museum is volledig gewijd aan het eigenzinnige konijntje en daarmee dé plek voor peuters en kleuters om samen met nijntje spelenderwijs de wereld ontdekken. De vrolijke wereld van nijntje begint al direct nadat je het museum binnenstapt. Van daar uit neemt ze zowel kleine als grote bezoekers mee op ontdekkingstocht de wereld in, kruipend, zoekend, ruikend en dansend. Alle verschillende ruimtes hebben hun eigen thema, herkenbaar voor peuters en kleuters. Van het huis van nijntje tot de dokter en de dierentuin. Bij nijntje thuis kun je taart bakken in de keuken, het gras maaien in de achtertuin en nijntje zelf in bed stoppen. Zelfs de facilitaire ruimten zijn gethematiseerd om de beleving compleet te maken: in de toiletten waan je je op het strand, je picknickt in het bos en in het trappenhuis vlieg je met nijntje door de wolken. Het originele atelier en werk van Dick Bruna is in de nieuwe opzet te zien in het Centraal Museum zelf.

In zijn zolder-atelier in de Utrechtse binnenstad maakte Dick Bruna jarenlang zijn tekeningen en ontwerpen. Dit atelier heeft nu een permanente plaats in het Centraal Museum gekregen. In Atelier Dick Bruna beleven bezoekers de plek waar hij tekende en teksten schreef op de typemachine, en waar hij uitgevers, Japanse fans, studenten en pers aan zijn tafel ontving. Maar ook zijn inspiratie in de vorm van boeken en tijdschriften over kunstenaars en ontwerpers. Het atelier laat ook zien dat Bruna’s werk veel breder is dan de tekeningen voor nijntje. In wisselende presentaties wordt zijn veelzijdigheid als grafisch ontwerper getoond, onder andere in een thematentoonstelling rond de ontwerpen voor Zwarte Beertjes of ontwerpen voor organisaties als Amnesty International en het Rode Kruis. Een bezoek aan Atelier Dick Bruna is meer dan de moeite waard en kan eenvoudig gecombineerd worden met een bezoek aan het prachtige nieuwe nijntje museum.

nijntje museum | Agnietenstraat 2 – Utrecht | T 030-2362339 | E info@nijntjemuseum.nl

Bijdrage door – Maurice Hengeveld – tekstschrijver-redacteur-journalist.

Beelden afkomstig van www.nijntjemuseum.nl

Nijntje Museum Explore Utrecht 7

Ook verliefd op Utrecht? Deel je liefde voor de Domstad via de Social Media buttons, die je hieronder kunt vinden.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe en leuke hotspots in Utrecht volg Explore Utrecht dan op TwitterInstagram en Facebook. Tot Kijk!

Explore Utrecht Map offline bekijken? Download de Explore Utrecht app!

Utrecht_english_strip

Mede mogelijk gemaakt in samenwerking met

Favoroute_Logo_600px

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.