Museum Catharijneconvent Explore Utrecht 2

Museum Catharijneconvent – De vele gedaantes van Maria

Met enige nieuwsgierigheid bezocht ik recent de tentoonstelling Maria bij Museum Catharijneconvent. Het was op een zaterdag, dus druk en enigszins ‘dringen’ geblazen. Ietwat lastig daardoor om alle tentoongestelde kunstvoorwerpen rond deze voor velen inspirerende vrouw goed te kunnen bekijken. Desondanks maakte de tentoonstelling de hooggespannen verwachtingen meer dan waar. ‘Een inspirerende reis door twee millennia vol nieuwe kennis en inzichten over de meest invloedrijke en meest afgebeelde vrouw ter wereld.’

Voor katholieken is zij de belangrijkste heilige en in zowel de Rooms-Katholieke Kerk als in de Oosters-Orthodoxe Kerk heeft zij een belangrijke rol in het geloofsleven. Maria, dochter van Joachim en Anna en vrouw (of verloofde) van Jozef, met wie ze door de kracht van de Heilige Geest en aangekondigd door de engel Gabriël via een maagdelijke geboorte het leven schonk aan Jezus van Nazareth. Haar leven voor en na de geboorte van Jezus is met mysteries omgeven en wellicht is het daarom dat zij uitgroeide tot een mondiaal symbool voor vrouw-zijn, liefde, gezin, angst, verdriet, troost en bescherming. Ook inspireerde zij door de eeuwen heen menig kunstenaar tot het verbeelden van haar persoon en werd zo de meest afgebeelde vrouw ter wereld.

Catharijneconvent Tentoonstelling De vele gedaantes van Maria 130317

In de tentoonstelling Maria brengt Museum Catharijneconvent veel van die fascinerende verbeeldingen uit nationale en internationale collecties samen in verschillende combinaties. Onder andere uit de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, Museum Boijmans van Beuningen, het Van Gogh Museum, het Mauritshuis en natuurlijk uit Museum Catharijneconvent zelf. De samenstellers geven daarmee een aansprekend en veelzijdig beeld van deze wereldvrouw als onderwerp van iconen en schilderijen, manuscripten, sculpturen, tatoeages en video-installaties. Er zijn werken te zien van onder andere Rubens, Pieter de Grebber, Rembrandt, Jan Toorop, Bill Viola, Jan Fabre en Maria Roosen. Een ervaring die je niet mag missen.

Voor wie getriggerd is om de tentoonstelling alsnog te bezoeken is het wellicht verstandiger om dat niet in het weekend te doen, maar doordeweeks. De kans is groot dat het dan wat rustiger is en dat maakt de beleving groter. Maria blijft vanaf 10 februari ruim 6 maanden open en biedt naast uiteenlopende kunstvoorwerpen een uitgebreid programma met onder meer lezingen en rondleidingen. Meer informatie over het museum én de tentoonstelling vind je op www.catharijneconvent.nl.

Beeld Mariabeelden – Rapenburg Plaza
Overige foto’s: Susanne Sterkenburg

Ook verliefd op Utrecht? Deel je liefde voor de Domstad via de Social Media buttons, die je hieronder kunt vinden.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe en leuke hotspots in Utrecht volg Explore Utrecht dan op TwitterInstagram en Facebook. Tot Kijk!

Explore Utrecht Map offline bekijken? Download de Explore Utrecht app!

Utrecht_english_strip

Mede mogelijk gemaakt in samenwerking met

Favoroute_Logo_600px

About Maurice Hengeveld

Maurice Hengeveld is zelfstandig redacteur - journalist en werkt voor uiteenlopende opdrachtgevers. Hij is in Utrecht onder andere verbonden aan de stadsglossy LEVEN! magazine Utrecht, Architectuurcentrum Aorta, merwede.nl (over de nieuwe stadswijk Merwede), onzeeigendom.nl (rond de restauratie van de Domtoren) en wijkmagazines Mens en Wijk (noordoost) en de Zuidwester (Kanaleneiland en Transwijk) en richt zich voornamelijk op storytelling, brand journalism en web content strategie. Maurice focust overduidelijk graag op zijn geboortestad Utrecht. Met name de verborgen verhalen spreken al gauw tot zijn verbeelding!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.