Movies on the Move

Bewapend met een picknickmand vol met hapjes, een plaid om m’n nek en een fles wijn in de hand, lopen mijn vriend en ik richting de molen. Naar Houtzaagmolen de Ster in Lombok, ik had namelijk via Facebook opgevangen dat daar, op het grasveld, de Brommerbios zou plaatsvinden. Wij hadden geen idee wat ons te wachten stond, maar het idee van een openlucht bioscoop is toch ontzettend romantisch? Knuffelend op een kleedje, hapje/drankje, onder de sterren film kijken.. Zucht..

Nu viel dat plan letterlijk in het water, het regende pijpenstelen.

Maar niet getreurd! De organistoren van Brommerbios hadden dat onontkoombaar Nederlandse euvel prima weten te omzeilen. We mochten de films binnen in de molen kijken. De Brommerbios bestaat namelijk uit een bakbrommer uit de jaren ’70, met daarop een bioscoopscherm. Deze kon dus prima geparkeerd worden in de molen. Daar zaten we tussen de kettingen, touwen en houtsnippers van de molen, op rieten stoeltjes, te genieten van korte films van Breaking Ground. Ook best wel een idyllisch plaatje toch? Breaking Ground is een platform voor Europese filmstudenten, je ziet dus films die je anders wellicht nooit zou zien. Van animatie tot documentaires. Scandinavië tot Gibraltar.

In de zomer staat de brommer op verschillende plaatsen in Utrecht in de openlucht. Hij is te zien geweest op het Nederlands Film Festival, maar ook in een boomhut aan het Amsterdam Rijnkanaal. En zoals ik zelf heb mogen ervaren, past die brommer met gemak ergens binnen, dus gaan ze in de winter gewoon door. De eerst volgende Brommerbios staat gepland bij Goed Spul, een vintage shop aan de Amsterdamsestraatweg, op donderdag 13 november. Dit keer vertonen ze films van BANANAZ, een jong productiehuis wat zich richt op documentaires. En weet je wat ook leuk is? Het kost niets: “gewoon omdat jullie zo gezellig zijn”, zeggen ze.

De Brommerbios is een heel leuk initiatief, maar het is niet het enige mobiele filmtheater dat Utrecht rijk is. Ook Opgedoekt is een rondreizende cinema. De pilot hiervan vindt plaats op 14 december. Opgedoekt stelt zich voor als een zwerfbioscoop, die opduikt op onconventionele locaties en steeds vergeten of ongeziene werken laat zien. Dat klinkt ook spannend! Het wordt nog opwindender als je weet dat de locatie én de film geheim blijven tot op de dag van de vertoning. Cinerariteiten op geheime locaties, zoals zij dat zelf noemen. Opgedoekt belooft ons ook dat er steeds een live soundtrack onder de voorfilm door een Utrechtse muzikant of band gespeeld word, een inleiding door een explicateur bij de hoofdfilm komt en niet onbelangrijk: popcorn in bijzondere smaken van Maïstro. Dit klinkt veelbelovend. Komt dat zien, komt dat zien!

Waarschijnlijk zal ik ook met mijn picknickmand in de ene en vriend in de andere hand deze voorstelling bijwonen. Ik zie jullie daar!

Header foto is van Brommerbios! 

Verdere info over de Brommerbios en waar ze spelen: facebook & website.

Brommerbios: donderdag 13 november @Goed Spul, gratis

Information over Opgedoekt: facebook

Opgedoekt: zondag 14 december en de rest is geheim, €10,-

Ook verliefd op Utrecht? Deel je liefde voor de Domstad via de Social Media buttons, die je hieronder kunt vinden.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe en leuke hotspots in Utrecht volg Explore Utrecht dan op Instagram en Facebook. Tot kijk!

About Alicia van den Berg

Alicia weet wat er gaande is in de stad, als cultuur en food liefhebber is ze up-to-date van alles wat er zich in Utrecht afspeelt. Dus wie kan jou beter vertellen waar je heen kunt gaan om van een fantastische avond uit te genieten. Van kunstexposities tot proeverijen in de Domtoren, ze kent het allemaal. Toen zij veertien jaar geleden in de stad kwam studeren heeft zij Utrecht in haar hart gesloten. Alicia werkt als sommelier en is haar eigen wijnbedrijf gestart. Zij is de perfecte kunst & cultuur editor voor Explore Utrecht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.