Header Luistervogels Albumclub Explore Utrecht-1

Luistervogels spotten met Dirk Baart

In de lente van 2017 is de vrolijke flierefluiter Dirk Baart begonnen met de albumclub Luistervogels. Onder het genot van een kopje thee in het toepasselijke café “Het Muzieklokaal” in de Utrechtse Vogelenbuurt vertelt Dirk mij waarom hij deze club heeft opgericht. Het begon allemaal als een goed voornemen voor het nieuwe jaar. En na het broeden op wat muzikale ideetjes is Luistervogels er als kuikentje uit gekomen.

Wat is Luistervogels?

Dirk studeert muziekwetenschappen aan de Universiteit van Utrecht en daarnaast doet hij veel met muziekjournalistiek. Het is dus ook niet zo gek dat deze muziekfanaat deze club heeft opgericht. Maar wat houdt de albumclub Luistervogels nou eigenlijk in?  “Op sociale media kanalen plaats ik iedere vrijdag , de dag waarop de meeste albums uitkomen, een selectie van wat volgens mij de meest relevante nieuwe albums zijn.  Daarnaast maak ik in een playlist waar deze muziek allemaal in komt. Maar het belangrijkste zijn de bijeenkomsten waarbij muziekliefhebbers elkaar ontmoeten om te praten over een album en zich daar in te verdiepen”, vertelt Dirk.

De bijeenkomsten worden georganiseerd op de bovenverdieping de platenzaak en designwinkel Swordfish & Friend in Utrecht waar iedereen welkom is die geïnteresseerd is in het album dat die avond besproken zal worden.  Het eerste deel van de bijeenkomst bestaat uit een Q&A met de artiest van het album. Dirk stelt vragen over het album en er is ook altijd ruimte voor de bezoekers om vragen te stellen. Het tweede gedeelte bestaat uit een akoestische jamsessie van de artiest zelf.

De muziek en de artiesten

Dirk doet alles rondom Luistervogels alleen, wat ik behoorlijk knap vind, zo tijdens het afstuderen. “De artiesten die uitgenodigd worden voor een Q&A zijn altijd erg enthousiast en vinden het een leuke manier om meer te vertellen over het album waaraan zij hard hebben gewerkt. Want hoeveel mensen luisteren muziekalbums nou echt nog helemaal door? Dit was ook een reden voor mij om dit op te zetten om toch die aandacht ervoor te geven”, geeft Dirk aan.

De albums die tot nu toe zijn besproken behoren tot het muziekgenre Indiefolk. Dirk streeft er naar om in de toekomst hier meer diversiteit in te brengen en ook Hiphop en elektronische muziek te kunnen vertegenwoordigen. “Het uitgangspunt is dat ik er zelf enthousiast over moet zijn, maar ik probeer ook objectief te beoordelen wat relevant of spannend is voor de muziekwereld in het algemeen”, vertelt Dirk enthousiast.

 

Luistervogels is een origineel concept waar ik een warm gevoel bij krijg. Het idee dat mensen heel bewust naar een muziekalbum luisteren en samenkomen om het te bespreken spreekt mij erg aan. Ik bewonder de liefde en het plezier van Dirk waarmee hij met Luistervogels bezig is! Volg Luistervogels op Facebook en Instagram en blijf op deze manier op de hoogte van de volgende bijeenkomsten, playlists en alles over nieuwe uitgebrachte albums.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe en toffe hotspots in Utrecht volg Explore Utrecht dan op TwitterInstagram en Facebook.

 

About Dainahara Polonia

Welkom op Explore Utrecht! De digitale 'must visit' lijst met al het leuks in Utrecht! Dit is mijn manier om het beste van Utrecht te delen met jullie: Utrechters, expats, toeristen en dagjesmensen. Het ontdekken van nieuwe leuke plekken: van golden oldies tot aan de nieuwste place to be is mijn passie. Dineren met vriendinnen en wandelen door de straten van Utrecht opzoek naar een unieke vondst is wat ik het liefst doe. De City Experts en ik delen een passie voor Utrecht en hopen dat ook jij verliefd wordt op ons stadsie. Kom en verken de stad met ons en geniet van de ultieme Utrecht Experience. Samenwerken, tips of suggesties? Natuurlijk! Mail maar naar [email protected]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.