Leuke cultuurtips in Utrecht

Leuke cultuurtips in Utrecht | 6x cultuurtips in februari van Cultuursnuiver

Marit van Cultuursnuiver laat via haar blog en Instagram-account zien hoe leuk kunst & cultuur kan zijn. Als Utrechter wil Marit ons stadsie op het gebied van kunst en cultuur met jou delen en daarom gaat ze voor Explore Utrecht op pad. Maandelijks zal zij de leuke cultuurtips in Utrecht met ons delen. We hoeven ons niet meer af te vragen wat er te doen is in Utrecht. En dit vinden we leuk! Jullie ook?

Deze maand deelt Marit zes leuke cultuurtips in Utrecht van exposities in Utrecht en Amersfoort tot aan een theatraal concert in De Paardenkathedraal. Een lijstje met 6 fijne cultuurtips in Utrecht om te bewaren!

Leuke cultuurtips in Utrecht februari

Permanent Destruction: The HM Concert – Theater Utrecht
5 t/m 8 februari | Paardenkathedraal Utrecht

Theater Utrecht speelt bijna weer in haar eigen theater De Paardenkathedraal! Van 5 t/m 8 februari is daar hun nieuwe voorstelling vol feminisme te zien: Permanent Destruction – The HM Concert. Of beter gezegd: feministisch terrorisme! Theatermaakster Naomi Velissariou geeft in dit rauwe concert haar reactie op werken van de Duitse toneelschrijver Heiner Müller (1929-1995), onder andere over vrouwenhaar en seksisme. Een popband, dansmoves en rake teksten uit de speakers. Het is tegenstrijdig: je wil én gewoon dansen, maar ondertussen word je serieus aan het denken gezet. Lees hier meer over Permanent Destruction – The HM Concert. 

Tell me your story
Vanaf 8 februari | Kunsthal Kade, Amersfoort

In Kunsthal Kade zijn vijftig, waarschijnlijk voor jou nog niet zo bekende kunstenaars te zien, die de rijkdom van de zwarte cultuur laten zien. Honderd jaar vol storytelling door Afrikaans-Amerikaanse kunstenaars. De tentoonstelling start met de jaren twintig, ook wel de Harlem Renaissance genoemd. Theater, muziek en literatuur vierden hoogtijdagen in het New Yorkse stadsdeel, wat leidde tot veel beeldende kunst. Ook nu zit de zwarte cultuur in een opleving: Afrikaans-Amerikaanse kunstenaars zijn zichtbaarder dan ooit in de Verenigende Staten. In Nederland is dat nog anders, maar gastcurator Rob Perrée en Kunsthal Kade brengen daar komende periode verandering in. Naar de tentoonstelling? Hier vind je alle informatie over ‘Tell me your story‘.

Stukafest
12 februari | Diverse locaties Utrecht

Stukafest (de afkorting voor Studentenkamerfestival) is op 12 februari voor de elfde keer terug in Utrecht. Twintig studentenkamers dienen als minitheaters voor muziek, theater, spoken-word, dans en kleinkunst. In drie rondes van een half uur (start 20.30 uur) kan jij jong talent in Utrecht ontdekken en je weer onderdompelen in je studententijd. Meer informatie over Stukafest vind je hier.

Hij of ik. Een Canadees en een Duitser
vanaf 14 februari | Nationaal Militair Museum, Soesterberg

In 2020 vieren we 75 jaar Vrijheid in Nederland en dat is voor veel musea aanleiding om het verhaal van de Tweede Wereldoorlog te vertellen. Het Nationaal Militair Museum doet dat op een persoonlijke manier. In de tentoonstelling Hij of ik volg je een Duitse en een Canadese soldaat in hun gedachten en emoties. Beide jonge jongens hebben daadwerkelijk bestaan. Naast een grote tentoonstelling is ook de hal in het museum gevuld met legervoertuigen die betrokken waren bij de bevrijding van Europa! Hier vind je alle informatie over ‘Hij of ik‘.

De tranen van Eros – Moesman, Surrealisme en de seksen
Vanaf 15 februari tot 24 mei | Centraal Museum Utrecht

De Utrechtse Johannes Moesman (1909-1988), de enige officieel erkende Nederlandse surrealist, staat centraal in de nieuwe tentoonstelling in het Centraal Museum. Moesman wordt in de context van zijn tijd gezet (naast, Dalí, Magritte, en Ernst), maar er is ook voor het eerst veel ruimte voor vrouwelijke tijdgenoten, zoals Claude Cahun, Leonora Carrington en Leonor Fini. Ook hedendaagse surrealisten komen aan bod. Hoe kijken we nu aan tegen de beelden van seksualiteit, fantasieën en vrouwen van de surrealisten aan het begin van de vorige eeuw?

Verhuis je mee?
Zondag 16 februari, 10.00-12.00 uur | Bibliotheek Utrecht | Kinder activiteit

In maart opent de nieuwe bibliotheek op de Neude! Maar voor het zover is, moeten alle boeken nog worden verhuisd! Op 16 februari roepen daarom de Bibliotheek Utrecht en Culturele Zondagen alle kinderen op om mee te verhuizen vanaf de oude bieb aan de Oude Gracht naar nieuwe pand: het oude Postkantoor. Om iedereen naar het centrum te krijgen, rijden er gratis pendelbussen. Help je mee verhuizen? Ja, dan vind je hier alle informatie.

Meer leuke cultuurtips in Utrecht? Kijk dan snel op de blog van Marit: Cultuursnuiver.

Meer leuke cultuurtips in Utrecht:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.