Kunst centraal in de Domstad

Misschien had je het her en der al meegekregen, maar er is de komende periode flink wat aandacht voor kunst in Utrecht. Voor Utrechtse kunst in Utrecht moet ik eigenlijk zeggen. Zowel op de kunstmanifestatie UtrechtDownUnder als op de Utrechtse Kunstmarkt staat De Utrechtse beeldende kunst centraal en dat is meer dan terecht. En oh ja, er is ook nog nieuws rond de Kunstuitleen Utrecht!

UtrechtDownUnder

Het wordt al een tijdje overal aangekondigd, deze week start UtrechtDownUnder. De tweejaarlijkse kunstmanifestatie presenteert t/m 10 september actueel werk op bijzondere locaties en geeft daarmee een beeld van de stand van zaken binnen de kunst. Elke editie toont werk van spraakmakende Utrechtse kunstenaars. In 2013 vond de eerste editie van UtrechtDownUnder plaats in de werfkelders langs de Oudegracht. Twee jaar later was de voormalige gevangenis aan het Wolvenplein decor voor de manifestatie. Ik was erbij in 2015 en het was tof! Dit jaar strijkt de kunstmanifestatie opnieuw neer in de historische werfkelders tussen Wed en Twijnstraat. Met 36 kunstenaars en circa 20 werfkelders als expositieruimte ongetwijfeld weer een bijzondere ervaring om er bij te zijn. Informatie over het programma, de locaties en de deelnemende kunstenaars vind je op utrechtdownunder.

Kunstmarkt Utrecht

Op de statige Maliebaan vindt op 1,2 en 3 september de Kunstmarkt Utrecht plaats. Ruim 50 jaar lang was de Kunstmarkt Utrecht het jaarlijkse middelpunt van de Utrechtse beeldende kunsten, maar helaas stopte het initiatief begin deze eeuw. Sinds 2013 jaar vindt evenement gelukkig weer plaats, dit jaar voor het eerst plaats op de Maliebaan. Jeroen Hermkens (schilder/tekenaar) en Jaap Röell van KuuB (Ruimte voor Kunst en Cultuur) selecteerden elf kunstenaars die in een sfeervolle ambiance hun prachtige werk presenteren. Je kunt er onder het genot van een hapje en een drankje allerlei vormen van kunst bezichtigen en kopen, maar ook kennismaken met de kunstenaars zelf. Mijn persoonlijke favoriet is Marco de Vente die met zijn tekeningen, schilderijen, etsen en linosneden een prachtig beeld schetst van Utrecht en omstreken. Enfin, ga zelf maar kijken. Info vind je op kunstmarktutrecht.

Pop up Kunstuitleen

En recent passeerde ook het nieuws dat Kunstuitleen Utrecht, gevestigd aan de Maliebaan, in verband met brand aldaar en de daaruit ontstane schade tijdelijk verhuist naar een locatie op het Oudkerkhof. Restauratiewerkzaamheden duren tot zeker eind 2017, daarom wordt momenteel gewerkt aan het inrichten van een tijdelijke pop up store aan het Oudkerkhof 48, voorheen de winkel van Image Wear. Naar verwachting zal de pop up medio/eind september openen en is het weer mogelijk om kunstwerken te lenen, in te leveren of te ruilen. Kunstuitleen Utrecht werd al in 1986 opgericht door een groep kunstenaars uit stad en regio Utrecht met als missie het onder de aandacht brengen van hedendaagse beeldende kunst bij een zo breed mogelijk publiek in de stad en provincie. Check voor info kunstuitleenutrecht.

Art Utrecht

Wil je sowieso eens wat vaker kunst bewonderen dan vind je op artutrecht.com een overzicht van galleries en art spaces in Utrecht. Stichting Art Utrecht is begin 2015 opgericht met als doel het vergroten van de zichtbaarheid, vindbaarheid en bekendheid van Utrechtse ondernemers, instellingen en kunstenaars op het gebied van de beeldende kunsten voor een nationaal en internationaal publiek. De stichting wil zo de ontwikkeling van en de waardering voor de beeldende kunst in Utrecht stimuleren. Aan jou om daar gebruik van te maken. Overigens organiseert Art Utrecht een manifestatie met hedendaagse beeldende kunst op het Janskerkhof tijdens Uitfeest Utrecht op 3 september. Kijk voor info op de agenda van artutrecht.com of op culturelezondagen.nl.

Beeld: utrechtdownunder  

Ook verliefd op Utrecht? Deel je liefde voor de Domstad via de Social Media buttons, die je hieronder kunt vinden.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe en leuke hotspots in Utrecht volg Explore Utrecht dan op TwitterInstagram en Facebook. Tot Kijk!

Explore Utrecht Map offline bekijken? Download de Explore Utrecht app!

Utrecht_english_strip

Mede mogelijk gemaakt in samenwerking met

Favoroute_Logo_600px

About Maurice Hengeveld

Maurice Hengeveld is zelfstandig redacteur - journalist en werkt voor uiteenlopende opdrachtgevers. Hij is in Utrecht onder andere verbonden aan de stadsglossy LEVEN! magazine Utrecht, Architectuurcentrum Aorta, merwede.nl (over de nieuwe stadswijk Merwede), onzeeigendom.nl (rond de restauratie van de Domtoren) en wijkmagazines Mens en Wijk (noordoost) en de Zuidwester (Kanaleneiland en Transwijk) en richt zich voornamelijk op storytelling, brand journalism en web content strategie. Maurice focust overduidelijk graag op zijn geboortestad Utrecht. Met name de verborgen verhalen spreken al gauw tot zijn verbeelding!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.