Kraak en Maak Explore Utrecht 1

Kraak en Maak: een creatief broeinest verpakt als winkel

Ik schuif aan bij Laura Stassen en Saskia Korver in de winkel ‘Kraak en Maak’. Deze twee creatieve ondernemers verkopen hun creaties in deze veelzijdige winkel aan de Donkerstraat. Tekstschrijver Laura van ‘Zin & VerZin’ verkoopt haar zelfgeschreven gedichten én old school typemachines. Saskia verkoopt haar handgemaakte tassen en accessoires als het merk ‘SAK’. Daarnaast worden door andere creatievelingen illustraties, posters en kaarten van ‘Illu-ster’ verkocht. Ook kun je hier vintage stoffen en meubels van de zaak ‘Vintage Revival’ vinden. Ik kijk mijn ogen uit want het zijn één voor één unieke items!

 Het begon met kraak

Het is allemaal begonnen in tijdelijke kraakpanden aan de Oudegracht en de Lange Viestraat, vandaar de naam ‘Kraak en Maak’. Inmiddels zitten ze helemaal op hun plek op deze vaste locatie in de Donkerstraat. Gelukkig weten de trouwe bezoekers de winkel goed te vinden. “Mensen volgen ons als een soort reizend gezelschap. Dat is echt heel bijzonder om te zien”, geeft Laura trots aan.

Ik vind dit de perfecte winkel wanneer je iets unieks wilt scoren. Bijvoorbeeld een handgemaakte tas waarvan je zelf de kleuren en materialen mag bepalen. De op maat gemaakte gedichtjes kunnen het perfecte cadeautje zijn voor een speciale gelegenheid en de ouderwetse typemachines zijn echte blikvangers in de winkel. Ze worden verkocht in verschillende kleuren. Voor mij zou dit een goed alternatief zijn om niet weer achter een beeldscherm te kruipen en even op de ouderwetse manier brieven te tikken.

Nu zijn er producten in de maak

De winkel is ook de werkplaats van de dames en is op deze manier goed te combineren met de verkoop. Een leuke bijkomstigheid is dat het voor de bezoekers meteen duidelijk is dat alle items hier ter plekke gemaakt worden. “Deze combinatie vinden mensen echt leuk. Een product wordt bijzonder wanneer ze het verhaal erachter zien en horen”, merkt Saskia op.

De ambachtelijke productie zie je terug in de winkel en dit is voor mij een extra reden om nog eens langs te gaan. Een product waar geen massaproductie aan te pas komt is tegenwoordig iets speciaals. Ik ben blij verrast dat de ondernemers van ‘Kraak en Maak’ hun waren zo op de markt brengen. Binnenkort gaan Laura en Saskia workshops geven in gedichten schrijven en accessoires maken. Ben je al enthousiast geworden? Ik wel!

Kraak & Maak | Donkerstraat 13

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe en toffe hotspots in Utrecht volg Explore Utrecht dan op TwitterInstagram en Facebook.

Je kunt ook de Explore Utrecht app, downloaden voor een offline city map met heel veel leuks. 

Utrecht City Trip banner | Favoroute travel guides

About Dainahara Polonia

Welkom op Explore Utrecht! De digitale 'must visit' lijst met al het leuks in Utrecht! Dit is mijn manier om het beste van Utrecht te delen met jullie: Utrechters, expats, toeristen en dagjesmensen. Het ontdekken van nieuwe leuke plekken: van golden oldies tot aan de nieuwste place to be is mijn passie. Dineren met vriendinnen en wandelen door de straten van Utrecht opzoek naar een unieke vondst is wat ik het liefst doe. De City Experts en ik delen een passie voor Utrecht en hopen dat ook jij verliefd wordt op ons stadsie. Kom en verken de stad met ons en geniet van de ultieme Utrecht Experience. Samenwerken, tips of suggesties? Natuurlijk! Mail maar naar [email protected]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.