Utrecht is al een aantal heerlijke Indonesische restaurants rijk, maar daar is sinds kort een nieuwkomer bij gekomen: Spekuk! Zoals de naam al doet vermoeden is Spekuk net wat anders dan dat je zou verwachten, zoals ze het zelf noemen ‘averechts Indonesisch’. De gerechten die chefkok Jitske Jongedijk op tafel zet zijn Indonesische gerechten bereid met typisch Hollandse nuchterheid. Net zo gelaagd als de spekkoek die ze bij de koffie serveren. Omdat ik zelf ook uit een oerhollands Indisch gezin kom, was ik zeker nieuwsgierig geworden!
Een hartelijk ontvangst
Spekuk is te vinden in de Drieharingenstraat, waar je vanaf het terras heerlijk mensen kan kijken. Bij binnenkomst wacht ons een warm welkom door Kiki, onze gastvrouw van de avond, gekleed in een schort! Kiki legt uit dat iedereen die bij Spekuk werkt soms ook in de keuken staat bij chef Jitske, zodat ze precies weten wat ze serveren. Dat klinkt al veelbelovend!
Een keuze maken
Eenmaal neergestreken op het terras krijg ik de (vernieuwde) menukaart te zien. Een strak design met een duidelijk concept: je kiest de maat van je maaltijd en vult deze vervolgens in met een keus van de gerechten op de kaart. Je kan kiezen uit enkele vlees, vis en groente gerechten. Zelfs voor de veganisten en vegetariërs is er volop keus. Mocht je er met de kaart niet uitkomen kun je je ook nog laten verrassen door de chef!
Een Indonesisch feestmaal
Wij begonnen onze avond met een heerlijk duo van saté: een van geitenvlees en een van rundvlees. Bij beiden kon je proeven dat het vlees van uitstekende kwaliteit was. Ook hadden ze een heerlijke rokerige smaak, alsof ze net van de BBQ af kwamen!
Onder het genot van de Spekuk Special cocktail (rum, ginger ale en spekkoek likeur) en een heerlijk ijskoude chendol (kokosmelk, palmsuikersiroop en sliertjes van rijstbloem) beginnen we aan de volgende gang: een bord met gemengde hapjes. Pangsit (een gefrituurd wonton pakketje met vlees erin), een maiskoekje, een eierflipje met langoustine en prei en een vegetarische loempia. De gerechten zelf waren allemaal vol van smaak, maar voor degene die nog wat meer pit nodig hebben werden er ook twee sambals bij geserveerd: een met limoen en een met trassi (garnalenpasta). Beide heerlijk pittig, maar de een wat frisser en de ander wat voller van smaak.
Als klap op de vuurpijl kwam hierna het hoofdgerecht op tafel: een groot bord met een proeverij van de verschillende gerechten die op de kaart van Spekuk prijken. Mijn persoonlijke favorieten waren het pittige gestoofde rundvlees en de gesmoorde andijvie, waarbij de laatste een persoonlijk recept is van de oma van chefkok Jitske! Je proeft de liefde en herinneringen in elke hap. Zelfs de rijst die als basis dient voor dit feestmaal is perfect: goed van smaak en lekker plakkerig, zoals ik het van vroeger gewend ben.
Als afsluiter bestellen we een heerlijk kopje koffie met daarbij uiteraard een klein stukje spekkoek. Laagje voor laagje zelf gebakken, tot een spekkoek die net zo gelaagd is als de smaken van de gerechten.
Beelden: Susanne Sterkenburg en Lisa Peters
Drieharingenstraat | website | facebook
Openingstijden:
Maandag: Gesloten
Dinsdag: 17.00 – 22.00
Woensdag: 17.00 – 22.00
Donderdag: 17.00 – 22.00
Vrijdag: 13.00 – 22.00
Zaterdag: 13.00 – 22.00
Zondag: 15.00 – 22.00