Indonesisch dineren in Utrecht

Indonesisch dineren in Utrecht

Ik woon nu al bijna achttien jaar in Nederland en voel me meer dan thuis in Utrecht. Hoewel ik kan genieten van Nederlandse andijvie, haring en hartige stoofpotjes, zijn er momenten waarop ik de exotische smaken van mijn geboortestad, Jakarta, mis. Het is de Indonesische street food die ik het meest mis, van gegrilde kip of lam saté, gado gado, en frisse maar gemoedelijke soto ayam.

Alleen al hierover bloggen maakt me hongerig, en heb ik zin om de straat op te gaan voor een bord van mijn favoriete Indonesische gerechten, maar helaas ben ik niet in Jakarta. Ook al weet ik hoe ik deze gerechten moet maken, heb ik er niet altijd tijd voor. Dus, als ik er heel veel zin in heb, stap ik op de fiets en ga ik naar deze spots voor Indonesisch dineren in Utrecht.

1. Toko Mitra
Voor mij voelt een bezoekje aan Toko Mitra alsof ik word geteleporteerd naar een straat markt in Jakarta: snel heerlijk en goed geprijsd eten. Gevestigd aan de Lange Viestraat 2, serveert Toko Mitra een verscheiden aanbod aan authentiek Indonesische gerechten en snacks, om mee te nemen of ter plekke te verslinden. Mijn favoriete gerechten zijn onder andere de gado-gado, pepesan ikan (gestoomde makreel in een geurige kruidenpasta), Tahu telor (een hartige salade gemaakt van gefrituurde tofu en knapperige taugé), en ayam pedas (pittige kip). Je kan vragen voor  een bord met rijst of noodles, gecombineerd met een kleine portie van verschillende gerechten naar keuze. Ga op ontdekkingstocht!

2. Blauw
Bij restaurant Blauw, (Springweg 64), kun je een grote hoeveelheid Indonesische gerechten proberen in een moderne en trendy setting.  De eerste keer dat ik hier binnen kwam, was ik ontzettend onder de indruk van de authenticiteit van de gerechten die ze serveren. In Indonesië heeft een bekende straat verkoper de voorkeur boven een restaurant om lokale delicatessen te proeven, maar Blauw charmeert me met hun culinaire kunsten en opgewekte stijl. Meestal serveren ze de gerechten als een rijsttafel, wat betekent dat er een grote hoeveelheid gerechtjes tegelijkertijd op tafel verschijnt, zodat je van alles een beetje kunt proeven. Persoonlijk vond ik hun lam en kip saté,  domba bakar pedas (gebakken lam met een pittige soja saus) en hun specialiteit Ayam Tuturuga Blauw (kip in een milde kokos curry). En probeer absoluut hun  sambal – it’s the real deal!

3. Spekuk
Gevestigd aan de Drieharingstraat 10, is dit restaurant de jongste in het rijtje. Een van mijn collega-bloggers, Lisa, schreef een blog over Spekuk, wat me nieuwsgierig maakte. Ik heb hier recentelijk gegeten met een vriend en vond het concept erg interessant. Terwijl de authentieke smaken van lokale gerechten en familie recepten werden behouden, gebruikt Spekuk ook lokale ingrediënten die in seizoen zijn, zoals boerenkool, pompoen en spruitjes, wat ik erg creatief en lekker vond. Ze serveren heerlijke saté, waarvan we drie soorten hebben geproefd: kip, geit en inktvis. Ze waren allemaal erg lekker! Ik kan ook hun Oseng-oseng daging (gewokt rundvlees met groenten) aanraden – het vlees was mals en de groenten knapperig en erg smaakvol. En een gerecht dat ik zelden zie op het menu van andere restaurants, is Ketoprak, wat een mix is van taugé, tofu en groenten in een mix van soja en pittige pinda saus.

Foto’s door Lisa Peters en Susanne Sterkenburg

Ook verliefd op Utrecht? Deel je liefde voor de Domstad via de Social Media buttons, die je hieronder kunt vinden.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe en leuke hotspots in Utrecht volg Explore Utrecht dan op TwitterInstagram en Facebook. Tot Kijk!

About Prilly Haroen

Prilly is een redacteur met een uitgebreide international achtergrond en een grote passie voor eten, reizen en kunst. Het lot bracht haar en haar man samen in Jakarta, Indonesië. Ze verhuisde naar Utrecht in 1998 en werd verliefd op de stad. Een fanatieke kokkin die intens kan genieten van het ontdekken van nieuwe smaken en keukens. Prilly toert niet alleen voor de beste restaurants door de stad, maar ook voor de lokale winkeltjes die de beste kwaliteit ingrediënten verkopen. Ze kent de beste plekjes waar je Aziatische en Mediterraanse kruiden, citroen olijfolie, vanille extract uit Madagascar of die enorme kalkoen voor het Kerstdiner. Prilly sloot zich aan bij Explore Utrecht om haar liefde voor geweldige verhalen over mensen die ernaar streven hun dromen werkelijkheid te maken – de hart en ziel achter het eten dat we proeven en de kleding die we dragen – in een stad waar we van houden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.