Doen in Utrecht | Uitagenda maart Centraal Museum

Doen in Utrecht | Uitagenda Centraal Museum

Naakte vrouwenlichamen, droomachtige schilderingen en fetisjistische verlangens. De huidige expositie heet: ‘De tranen van Eros met surrealist Moesman in de hoofdrol. Het Centraal Museum stelt van 15 feb t/m 24 mei surrealistische kunstwerken met aandacht voor gender en seksualiteit centraal. Naast de expositie valt er echter nog veel meer te doen in Utrecht. Check de uitagenda van het Centraal Museum: van op kunstenaars geinspireerde stadswandelingen tot lezingen over surrealisme en erotiek.

Wat te doen in Utrecht | uitagenda Centraal Museum

De focus van de expositie is het werk van de enige officieel erkende Nederlandse (en tevens Utrechtse) surrealist Johannes Moesman (1909-1988). De collectie is geplaatst in de context van zijn internationale tijdgenoten zoals Salvador Dalí, René Magritte en Max Ernst. Moesman en zijn tijdgenoten worden in hun werk gedreven door seksuele fantasieën. En verwerpen het preutse moraal van de tijd met radicaal vernieuwende erotische beeldtaal.

Mannelijke versus de vrouwelijke kijk | surrealisme & gender

Tegelijkertijd werden vrouwen in deze werken als lustobject beschouwd of behandeld als fetisj. Voor het eerst worden deze kunstwerken van mannelijke surrealisten getoond naast die van vrouwelijke surrealisten als Claude Cahun, Leonora Carrington en Leonor Fini. Bovendien is er werk te zien van hedendaagse kunstenaars als Sarah Lucas, Gillian Wearing, Paul Kooiker en Viviane Sassen.

In een #MeToo tijdperk waarin mannelijke en vrouwelijke machtsverhoudingen verschuiven kan men naar deze werken kijken. En zich daarbij afvragen hoe destijds de surrealisten hun opvattingen over ‘mannelijkheid’ en ‘vrouwelijkheid’ verbeeldden. Hoe kijken anno 2020 aan tegen hun visies op seksualliteit en gender?

De expositie biedt bezoekers zo niet alleen inzicht in het oevre van Moesman in relatie tot de tijd waarin hij leefde. Maar ook vergelijking tot de veranderende hedendaagse maatschappij.

Wil je verdiepen in het onderwerp? Dan valt er nog van alles te doen en te ontdekken in het Centraal Museum. Voor maart staan de volgende activiteiten op de uitagenda van het Centraal Museum.

Doen in Utrecht | Uitagenda Centraal Museum activiteiten in maart

5 maart: Centraal Laat ‣ Stranded FM x De tranen van Eros
8 maart: Lezing Vrije Academie
8 maart: Literaire middag: Rebellen en Dwarsliggers
15 maart: Stadswandeling: Joop Moesman op de hielen
22 maart: Yes, please! LIVE
27 maart: Leesclub Leonora Carrington

Let wel dat voor sommige evenementen een entreebewijs van de expositie inclusief is. Kijk op Uitagenda Centraal Museum voor meer informatie.

Vriendenpas Centraal Museum

Een grote aanrader is de vriendenpas waarmee je geen (online) ticket meer hoeft aan te schaffen. Deze kan je gewoon bij de entree laten scannen, de rij sla je over. Wij hebben hem ook, een aanrader. Je hebt altijd wat leuks te doen en te bezoeken in de stad bij het Centraal Museum. Meer informatie over de vriendenpas vind je op de website van het Centraal Museum.

Beelden van Robert Oosterbroek voor het Centraal Museum

Meer doen in Utrecht?  De volgende Utrecht uittips voor inspiratie:

About Helia Kiaie

Helia is communicatie specialist voor culturele evenementen en oefent daarnaast als barista haar melkschuim kunsten. Utrecht broeit van de leuke, lekkere en interessante ondernemingen, deze volgt ze graag op de voet. Van theater, film- en muziek festivals in de stad tot vega(n) vriendelijke tentjes met goede koffie. Bovenal is ze dol op films en haalt ze iedereen graag over om samen het Springhaver of Louis Hartlooper te bezoeken. Vriendinnen komen graag bij haar terecht voor tips in eigen stad. Met plezier deelt ze haar tips en ervaringen nu ook met jullie!

Bekijk ook

Ontdek de nieuwe Bibliotheek Utrecht

Ontdek de nieuwe Bibliotheek Utrecht

Het is bijna zover: op 13 maart gaat de nieuwe Bibliotheek Utrecht open. Het oude …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.