Doen in Utrecht | Uitagenda maart Centraal Museum

Doen in Utrecht | Centraal Museum

Wat te doen in Utrecht deze dagen? Centraal Museum gaat vanaf 1 juni weer open. Zo ook de surrealistische tentoonstelling: ‘De tranen van Eros’ met surrealist Moesman in de hoofdrol. Naakte vrouwenlichamen, droomachtige schilderingen en fetisjistische verlangens. T/m 16 augustus kan je genieten van surrealistische kunstwerken met aandacht voor gender en seksualiteit in het Centraal Museum. Naast de expositie valt er echter nog veel meer te doen in Utrecht: check de agenda van het Centraal Museum.

Wat te doen in Utrecht | Centraal Museum

De focus van de expositie is het werk van de enige officieel erkende Nederlandse (en tevens Utrechtse) surrealist Johannes Moesman (1909-1988). De collectie is geplaatst in de context van zijn internationale tijdgenoten zoals Salvador Dalí, René Magritte en Max Ernst. Moesman en zijn tijdgenoten worden in hun werk gedreven door seksuele fantasieën. En verwerpen het preutse moraal van de tijd met radicaal vernieuwende erotische beeldtaal.

Mannelijke versus de vrouwelijke kijk | surrealisme & gender

Tegelijkertijd werden vrouwen in deze werken als lustobject beschouwd of behandeld als fetisj. Voor het eerst worden deze kunstwerken van mannelijke surrealisten getoond naast die van vrouwelijke surrealisten als Claude Cahun, Leonora Carrington en Leonor Fini. Bovendien is er werk te zien van hedendaagse kunstenaars als Sarah Lucas, Gillian Wearing, Paul Kooiker en Viviane Sassen.

In een #MeToo tijdperk waarin mannelijke en vrouwelijke machtsverhoudingen verschuiven kan men naar deze werken kijken. En zich daarbij afvragen hoe destijds de surrealisten hun opvattingen over ‘mannelijkheid’ en ‘vrouwelijkheid’ verbeeldden. Hoe kijken anno 2020 aan tegen hun visies op seksualliteit en gender?

De expositie biedt bezoekers zo niet alleen inzicht in het oevre van Moesman in relatie tot de tijd waarin hij leefde. Maar ook vergelijking tot de veranderende hedendaagse maatschappij.

Wil je verdiepen in het onderwerp? Dan valt er nog van alles te doen en te ontdekken in het Centraal Museum. Voor maart staan de volgende activiteiten op de uitagenda van het Centraal Museum.

Tickets bestellen? Dat kan vanaf 25 mei

Wil je graag naar De tranen van Eros? Vanaf 25 mei kan je je ticket online boeken voor de tentoonstelling. Het Centraal museum hanteert tijdsblokken van 10 minuten om binnen te komen, zodat de kans op een wachtrij klein is en je snel door kan lopen. Eenmaal binnen kan je op je gemak door de tentoonstelling lopen.

Vriendenpas Centraal Museum

Een grote aanrader is de vriendenpas waarmee je geen (online) ticket meer hoeft aan te schaffen. Deze kan je gewoon bij de entree laten scannen, de rij sla je over. Wij hebben hem ook, een aanrader. Je hebt altijd wat leuks te doen en te bezoeken in de stad bij het Centraal Museum. Meer informatie over de vriendenpas vind je op de website van het Centraal Museum.

Header van Robert Oosterbroek voor het Centraal Museum

Meer doen in Utrecht?  De volgende Utrecht uittips voor inspiratie:

About Helia Kiaie

Helia is communicatie specialist voor culturele evenementen en oefent daarnaast als barista haar melkschuim kunsten. Utrecht broeit van de leuke, lekkere en interessante ondernemingen, deze volgt ze graag op de voet. Van theater, film- en muziek festivals in de stad tot vega(n) vriendelijke tentjes met goede koffie. Bovenal is ze dol op films en haalt ze iedereen graag over om samen het Springhaver of Louis Hartlooper te bezoeken. Vriendinnen komen graag bij haar terecht voor tips in eigen stad. Met plezier deelt ze haar tips en ervaringen nu ook met jullie!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.