dagje utrecht Spoorwegmuseum

Dagje Utrecht? Wij geven 4 tips voor relaxte bezienswaardigheden

Als je denkt aan de stad Utrecht dan denk je vast aan de Dom, oude grachten en een hoop gezelligheid. In het historisch Utrecht valt er veel te zien en te beleven. Bekijk hier onze tips voor een relaxt dagje Utrecht.

Dagje Utrecht

Ben je voor het eerst in Utrecht? Dan is een rondvaart door de grachten een leuke manier om de stad te leren kennen. Ook als je er vaker komt of er woont, raden wij een ritje langs de grachten aan. In de zomer is het fijn chillen en in de winter is het heerlijk knus. Zie je een rondvaart niet zitten? Je kunt er ook voor kiezen om een kano of waterfiets te huren om zelf te varen.

Ook erg leuk om te doen, is fietsen door de straten van het mooie Utrecht. In de fietsstad kun je fietsen huren in alle soorten en maten. Denk aan racefietsen, mountainbikes, kinderfietsen en elektrische fietsen. Of wat denk je van een tandem voor twee?

Op zoek naar iets anders? De Underground tour in Utrecht is een bijzondere stadswandeling. Hierin vertellen (ex-) daklozen en (ex-) drugsverslaafden over de minder mooie kanten van de stad. De gidsen delen graag hun ervaringen en laten je Utrecht zien zoals je nooit eerder hebt gezien.

De Domtoren

Als je in de stad bent dan mag een bezoek aan de Domtoren eigenlijk niet ontbreken. De trots van de stad is 112 meter hoog en is daarmee de hoogste kerktoren van Nederland. De bouw van de toren begon in 1321, maar van 1328 tot 1342 stond de bouw stil door geldgebrek.

Daarna heeft de toren een hoop te verduren gehad. Door een tornado werd de toren van de kerk gescheiden. En tijdens de Beeldenstorm werden de beelden van de katholieken vernield. De toren is dan ook een aantal keer gerestaureerd en gelukkig maar, want nu kunnen wij er nog van genieten.

Je kunt de Domtoren alleen bezoeken met een gids. Als volwassene betaal je daar €10 euro voor en kinderen mogen mee voor de helft van de prijs. Heb je hoogtevrees en zie je een bezoek aan de toren niet zitten? Neem dan een kijkje in de Domkerk en niet te vergeten de hoftuin. Zowel de kerk als de hoftuin zijn gratis te bezoeken en beide zijn ontzettend mooi.

Utrecht in bloei

Naast indrukwekkende gebouwen vind je in Utrecht ook een hoop mooie plekken met veel groen. Bijvoorbeeld, Flora’s hof in de Servetstraat. Dit was vroeger een kwekerij met vruchtbomen en oranjeriegewassen. Maar sinds 2009 is een deel van de oude kwekerij ingericht als tuin.

Een andere mooie, groene plek is de Oude Hortus, deze ligt tussen de Lange Nieuwstraat en de Nieuwegracht. In deze historische tuin vergeet je haast alle drukte van de stad. En iets buiten de stad, op de Uithof bevinden zich de Botanische tuinen, een klein plantenparadijs.

 

Musea in Utrecht

Één van de meest bekende museum in Utrecht is het Rietveld Schröderhuis. De woonhuis werd in 1924 ontworpen door Gerrit Rietveld. Het is een interessant museum en een stukje cultuur in Utrecht dat zeker de moeite waard is.

Een ander iconisch museum in Utrecht is het Spoorwegmuseum. Neem dus vooral een kijkje en duik in de geschiedenis van de Nederlandse treinen en spoorwegen! Er zijn zo’n 120 voertuigen te bekijken, waaronder locomotoren, stoomlocomotieven, treinstellen en enkele trams. Vanaf Utrecht Centraal kun je bovendien met een speciale trein naar het museum. Kedeng kedeng, oe oe!

Nog meer leuks voor een dagje Utrecht

About Ariela Slakhorst

Utrecht is mijn tweede thuis: de plek waar ik studeerde, werk en waar ik vrienden voor het leven heb gemaakt. Niet voor niets ben ik al zes jaar lang stapelverliefd op deze stad, want kijk eens om je heen, is er een stad die mooier is? In de toekomst hoop ik er een huisje te scoren, het liefst met een tuin, maar met een fijn balkon mag ook. Ik ontdek nog steeds nieuwe routes om te wandelen, hotspots om te eten en andere gezellige places to be. Het zijn dingen die ik graag met jullie deel, want verhalen vertellen is écht mijn ding. Een liefde die ik graag combineer met mijn liefde voor het mooie Utrecht!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.