Beeldhouwer Oudegracht Explore Utrecht 1

Gebeitel, getik en geschaaf aan de Oudegracht

Al bijna 34 jaar is hij de eigenaar van een atelier aan de Oudegracht: beeldhouwer Jules Enneking (59). Het atelier is niet groot, sterker nog: het staat stampvol met kunstwerken, potjes verf en gereedschap. Maar dat is geen probleem, want Jules werkt toch het liefste buiten. ‘Tussen de vogels. En de moerbei.’

Het zal voor de bewoners aan de Oudegracht geen onbekend geluid zijn: het gebeitel, getik en geschaaf van Jules aan zijn houten beelden. ‘Het begon al in mijn jeugd met een beitel en een houtje. Ik hield er altijd al van om met mijn handen te werken en creatief bezig te zijn.’ Toch ging Enneking fysiotherapie studeren. ‘Met die studie ben ik snel gestopt. Ik kwam erachter dat ik het liefste bezig was met beeldhouwen. Voordat ik in dit atelier trok ben ik een tijd werkzaam geweest als handarbeidleraar. Dat vond ik leuk, maar ik wilde dat niet mijn hele leven blijven doen.’

Dorpssfeertje aan de Oudegracht

En nu zit Jules met zijn trouwe viervoeter nog steeds in zijn geliefde atelier aan de Oudegracht. Een razend populaire plek, hoewel dat 30 jaar geleden nog heel anders was. ‘Vroeger was het hier minder druk, bijna een dorpssfeertje. Maar ik ben nog altijd tevreden. Tussen de Moerbei en de vogels.’ Die Moerbei, waar het atelier naar vernoemd is, staat er al meer dan 100 jaar. Voorlopig nog maar niet omhakken, die boom. ‘Nee,’ lacht Jules, ‘dat heb ik liever niet.’

Tijdens het interview werkt Jules rustig verder. ‘Ik ben bezig met een opdracht. Ik maak decorpoppen voor een kindertheater. Er zijn er al een aantal af, ik moet er nog 2 maken.’ Hoe lang duurt dat nou eigenlijk, het maken van één zo’n pop? Daar moet Jules even over nadenken. ‘Ik kan wel 2 maanden bezig zijn voordat zo’n pop echt helemaal af is. Maar dan doe ik tussendoor ook nog andere kleine dingen.’

Aan zo’n grote opdracht met veel houten beelden valt wel wat te verdienen, maar in rustige tijden stroomt het geld niet bepaald binnen. ‘Ik klus hier en daar wat bij,’ Vertelt Jules. ‘Als er genoeg is om van rond te komen ben ik tevreden. Ik heb niet veel nodig.’

Oudegracht | demoerbei

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe en toffe hotspots in Utrecht volg Explore Utrecht dan op TwitterInstagram en Facebook.

Je kunt ook de Explore Utrecht app, downloaden voor een offline city map met heel veel leuks. 

Utrecht City Trip banner | Favoroute travel guides

About Alicia van den Berg

Alicia weet wat er gaande is in de stad, als cultuur en food liefhebber is ze up-to-date van alles wat er zich in Utrecht afspeelt. Dus wie kan jou beter vertellen waar je heen kunt gaan om van een fantastische avond uit te genieten. Van kunstexposities tot proeverijen in de Domtoren, ze kent het allemaal. Toen zij veertien jaar geleden in de stad kwam studeren heeft zij Utrecht in haar hart gesloten. Alicia werkt als sommelier en is haar eigen wijnbedrijf gestart. Zij is de perfecte kunst & cultuur editor voor Explore Utrecht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.