Amersfoort broedplaats voor creativiteit en vernieuwing - 9

Amersfoort broedplaats voor creativiteit en vernieuwing

Na een sportief weekend Amersfoort werd het tijd om de creatieve kant van de stad te ontdekken. Dit keer stapte ik in de bus naar Leusden om deel te nemen aan een Street Art fietstour van Leusden naar Amersfoort. Na de fietstour bezocht ik twee creatieve broedplaatsen in de stad. Amersfoort is een broedplaats voor creativiteit en vernieuwing met twee creatieve locaties: De Nieuwe Stad en De Wagenwerkplaats.

Street Art fietstour van Leusden naar Amersfoort

De Street Art fietstour begon bij de fietsenwinkel 33 tweewielers in Leusden. Daar stapten we op e-bikes om richting Amersfoort te fietsen en ons onderweg te vergapen aan allerlei Street Art. De route voerde ons langs bedrijventerreinen, viaducten, een skatepark en ijssalon ‘IJs van Vitelli’. Onderweg zagen we zowel nieuwe als oude Street Art werken. De laatste stop was op het terrein van De Nieuwe Stad. Waar veel felgekleurde Street Art kunstwerken te zien zijn op het terrein. Een feest om te fotograferen! Het was een gezellige en indrukwekkende ochtend vol inspiratie.

Mocht je ook een keer willen deelnemen aan een #33instaride. Amersfoort en omgeving beter leren kennen op een leuke manier volg dan @woodyourcycle op Instagram.

Amersfoort broedplaats voor creativiteit en vernieuwing -4

Broedplaats voor creativiteit: Nieuwe Stad Amersfoort

Waarom is Amersfoort een broedplaats voor creativiteit en vernieuwing? Het begon allemaal met De Nieuwe Stad ontstaan in samenspraak met vastgoed ontwikkelaar Schipper Bosch, gemeente Amersfoort, bewoners en andere belanghebbenden. Het destijds kale terrein van het voormalig Oliemolenkwartier, waar de oude Prodentfabriek gevestigd was, moest een vernieuwende plek worden met de ambitie om werken en verblijven te combineren. De Nieuwe Stad is de thuishaven voor festivals als ‘Proef Amersfoort’. Tijdens dit festival wordt het terrein voor een paar dagen per jaar omgetoverd tot een openluchtrestaurant met livemuziek.

De huurders van De Nieuwe Stad, vormen een goede mix van disciplines wat zorgt voor een rijke diversiteit in de stad. Maar De Nieuwe Stad is ook voor bezoekers een leuke plek om te rond te struinen. Want veel creatieve werkplaatsen zijn vrij te bezoeken. Je kunt er leuke zelfgemaakt spullen van hoog kwaliteit kopen, zoals mooie kaarten of keramiek. Koffie drinken, lunchen of dineren kan bij restaurant Hoog Vuur en bij Het Lokaal.

Next Prev
Amersfoort broedplaats voor creativiteit en vernieuwing - 18
Amersfoort broedplaats voor creativiteit en vernieuwing - 30
Amersfoort broedplaats voor creativiteit en vernieuwing - 29
Amersfoort broedplaats voor creativiteit en vernieuwing - 19
Amersfoort broedplaats voor creativiteit en vernieuwing - 41
Next Prev

Broedplaats voor vernieuwing: De Wagenwerkplaats

De Wagenwerkplaats ligt tussen het Spoorwegemplacement Amersfoort en de wijk het Soesterkwartier. Aan de overkant van De Wagenwerkplaats bevindt zich de Amersfoortse Berg en twee natuurgebieden. De Wagenwerkplaats werd lang gebruikt door de Hollandse IJzeren Spoorwegmaatschappij als werkplaats voor het onderhoud van goederenwagons. In 2000 kwam er een einde aan de werkzaamheden op het terrein. Het complex is nu een rijksmonument én een plek voor creativiteit en duurzaamheid.

De gebruikers van het terrein zijn divers; van restaurants, boulderhal tot aan Cliniclowns. Een van mijn favorieten op het terrein is DLC – Daily Local Cooking. We hebben DLC al eerder bezocht tijdens een tour over duurzaamheid in Amersfoort. Het interieur van het pop-up restaurant is volledig gemaakt van gerecycled materiaal en spulletjes van de lokale kringloop. Op de kaart staan pure en (h)eerlijke smaken, veel ingrediënten komen uit eigen kas en tuin. Maar lunchen kan ook bij Het Centraal Ketelhuis op het terrein. Tussen de horeca bezoeken in, kun je het terrein afstruinen en binnen gluren bij de gebruikers.

Tekst gaat verder onder de afbeeldingen.

 

Lees meer over De Nieuwe Stad en Het Wagenwerkplaats in Amersfoort op hun websites. Beide broedplaatsen zijn zeker een bezoek waard.

Adres De Nieuwe Stad:
www.denieuwestad.nl
Oliemolenhof 106
3812 PB Amersfoort
Email: info@denieuwestad.nl

Adres Wagenwerkplaats:
https://wagenwerkplaats.eu
Piet Mondriaanplein 61
3812 GZ Amersfoort
Email: info@wagenwerkplaats.eu

About Dainahara Polonia

Welkom op Explore Utrecht! De digitale 'must visit' lijst met al het leuks in Utrecht! Dit is mijn manier om het beste van Utrecht te delen met jullie: Utrechters, expats, toeristen en dagjesmensen. Het ontdekken van nieuwe leuke plekken: van golden oldies tot aan de nieuwste place to be is mijn passie. Dineren met vriendinnen en wandelen door de straten van Utrecht opzoek naar een unieke vondst is wat ik het liefst doe. De City Experts en ik delen een passie voor Utrecht en hopen dat ook jij verliefd wordt op ons stadsie. Kom en verken de stad met ons en geniet van de ultieme Utrecht Experience. Samenwerken, tips of suggesties? Natuurlijk! Mail maar naar [email protected]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.