Header Explore Amersfoort Foodtour 033

Foodshoppen in Amersfoort

Moet je nog shoppen voor het (kerst)diner of ben je gewoon gek op ambachtelijk lekkers? Doe een rondje Amersfoort. Deze stad – waar we sowieso al fan van waren – blijkt tal van goede delicatessenzaken en eettentjes rijk. Wij proefden vast voor. Hiér moet je zijn!

Brood zoals brood ooit bedoeld was haal je bij Bakkerij Boersma (sinds 1921) aan de mooie Zuidsingel. Het brood wordt hier gebakken zonder onnodige toevoegingen en mét eigen gemaald graan. Daar houden we van! Iets spannends voor op de broodplank? Ga voor het zwarte brood uit het assortiment.

Dan de kaasplank. We proefden een over-heer-lijk truffelkaasje bij kaaswinkel Liefde & Ambacht (in het schattige straatje Muurhuizen). In dit kleine kaaswinkeltje verkoopt de jonge eigenaresse vooral Hollandse kazen, zoals gekaramelliseerde kaas uit Twente, maar ook veel biologische exemplaren van lokale boeren.

Voor een bijzondere snack op tafel moet je langs bij Vlaams Friethuis van Gogh, bekend om z’n Vlaamse sauzen. Patatje met? Ja, met een saus van Limburgs stoofvlees graag! Ook in het krokettenassortiment volop keus. Naast de ‘gewone’ kroket kun je ook kiezen voor eentje met spinazie en geitenkaas, garnaal of wild zwijn (onze favoriet).

Nog even langs de slager voor de charcuterie of het wildgebraad? Bij scharrelslagerij Diekerhof haal je niet alleen biologisch, maar ook heel lekker vlees. Aanrader: het zelf gerookte vlees of dat uit eigen rijpkast. Een lekker wijntje voor erbij scoor je hier ook.

Of je blust al dat lekkers af met een biertje. De keuze is reuze in Amersfoorts’ enige Bierwinkel Hop. Van een Belgische klassieker tot een eigen gebrouwen biertje. En als je niet van bier houdt, dan vergaap je je wel aan de etiketten op de flesjes. Ook leuk om cadeau te doen!

Nog zo’n leuk cadeau (of toetje) haal je bij chocoladewinkel Sweet Sisters. De verpakkingen zo mooi dat het zonde is om open te maken, de chocola veelal van kleine leveranciers. Ze hebben ook een lekkere bonbonselectie.

Samen smaakt beter

Het leuke aan shoppen in Amersfoort vinden wij: de ondernemers hebben allemaal een verhaal en werken veel samen. Neem de kroket van het Vlaams Friethuis: het paneermeel komt van de Bakker en het wilde zwijn van de slager. Dat maakt het eten niet alleen lokaal, maar ook gewoon lékkerder. Onze liefde voor Amersfoort gaat in elk geval door de maag ♥

About Alicia van den Berg

Alicia weet wat er gaande is in de stad, als cultuur en food liefhebber is ze up-to-date van alles wat er zich in Utrecht afspeelt. Dus wie kan jou beter vertellen waar je heen kunt gaan om van een fantastische avond uit te genieten. Van kunstexposities tot proeverijen in de Domtoren, ze kent het allemaal. Toen zij veertien jaar geleden in de stad kwam studeren heeft zij Utrecht in haar hart gesloten. Alicia werkt als sommelier en is haar eigen wijnbedrijf gestart. Zij is de perfecte kunst & cultuur editor voor Explore Utrecht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.