De kastelen van Utrecht

Het is tijd voor een kleine geschiedenisles! Je zou het niet raden, maar Utrecht staat vol met kastelen. Sterker nog, de meeste gebouwen aan de Oudegracht zijn kastelen! Het restaurant Oudaen is zoals je misschien wel weet van oorsprong een kasteel, maar er zijn er nog veel, veel meer.

Fresenburgh bijvoorbeeld is het gebouw aan de Oudegracht waar Hollister nu gevestigd is. De Zara aan deze gracht is ook een kasteel: Groenewoude. Net als Blankenburg, wat je waarschijnlijk kent als de boekhandel De Slegte. Deze drie en Oudaen zijn gebouwd in de 13de eeuw. Ze zijn dus al bijna zevenhonder jaar oud! Het gebouw waar interieurwinkel Strand West in zit, is zelfs een eeuw ouder. Wow!

Als je uit het centrum van Utrecht gaat, de groene polders in, dan zul je wat ‘echte’ kastelen ontdekken. Slot Zuylen bijvoorbeeld. De beroemde Nederlandse schrijfster Belle van Zuylen heeft bijvoorbeeld in dit kasteel gewoond. Je kunt het kasteel bezoeken, wat ik je zeker kan aanraden.

Een ander kasteel dat je ook kunt bezoeken, is Kasteel de Haar. Dit is zo’n kasteel waar je over leest in sprookjes. Het kasteel is ontworpen door Pierre Cuypers, de architect die ook het Centraal Station en het (oud) Rijksmuseum in Amsterdam heeft ontworpen.

Drakensteyn is een ander prachtig kasteel, maar helaas is dit niet te bezoeken. Het is namelijk privébezit van de moeder van onze Koning, prinses Beatrix! Het is op het moment niet bewoond, maar als het goed is gaat de prinses binnenkort weer in dit kasteel wonen.

Ik hoor je al denken ‘Maar waarom zijn er zo veel kastelen juist in Utrecht?’. Er is een hele logische reden. Rond het jaar 1175 was Utrecht de grootste en belangrijkste stad van Nederland. Rijkdom trekt de rijken aan en daarnaast werden de meeste kastelen bewoond door mensen die voor de bisschop van Utrecht of in het leger werkten.

Loop je over de Oudegracht richting de Zara of De Slegte? Kijk eens omhoog en geniet!

Contributie door Sanne Wierda – love is the new black

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.