Kruideniers Museum Header Photo

4x kleine musea in Utrecht

Cultuurfanaat en denk je dat je alle musea in Utrecht al gehad hebt? Er is een kans dat je deze verborgen parels nog niet kent!

1. Museum voor het Kruideniersbedrijf

Het Museum voor het Kruideniersbedrijf is gelegen aan de binnenplaats tussen ‘t Hoogt en de Lange Jansstraat. Het schattige 17e -eeuwse gebouwtje straalt meteen geschiedenis en rust uit. Het museum wordt ook wel het Betje Boerhavemuseum genoemd, omdat het museum neemt je mee in het leven van Betje Boerhave, een kruideniersvrouw uit de 19e eeuw. Na haar overlijden heeft de kleinzoon van Betje haar leven gereconstrueerd aan de hand van haar dagboeken. Leuk om te weten: het museum wordt volledig gerund door vrijwilligers en is volledig gratis om te bezoeken!

2. Nederlands Volksbuurtmuseum

Aan de historische Waterstraat in Wijk C is het Nederlands Volksbuurtmuseum te vinden. Ervaar hoe het was om in een volksbuurt te leven gedurende de 19e en 20e eeuw. Het museum beschrijft het leven van de ‘gewone man’ uit deze decennia en dat is precies wat het museum zo uniek maakt. Leer meer over de geschiedenis van Wijk C of van Nederlandse volksbuurten in het algemeen. Benieuwd naar meer informatie? MuseumTV maakte een minidocumentaire over het museum.

3. Het Restauratieatelier

Een van de bekendste musea van Utrecht is Museum Speelklok. Zij waarborgen een enorme collectie van zelfspelende muziekinstrumenten. Je kunt je natuurlijk voorstellen dat die instrumenten hier en daar het nodige onderhoud nodig hebben. En wie zorgt daarvoor? Dat is het restauratieatelier. Gelegen aan Flora’s hof vind je het bijzondere voormalige veilinggebouw waarin het atelier gelegen is. Sinds 2009 zijn de restauraties ook te zien voor publiek, een soort mini-museum dus! Neem een kijkje op iedere eerste woensdag van de maand vanaf 14:00 uur. Bezoek je Museum Speelklok en ben je ook benieuwd naar het Restauratieatelier? Reserveer vooraf!

4. Stichting FOTODOK

Stichting FOTODOK is te vinden in een oud schoolgebouw aan de Lange Nieuwstraat. Er worden regelmatig foto tentoonstellingen, lezingen en debatten georganiseerd. Niet alleen vertelt Stichting FOTODOK verhalen door traditionele fotografie, maar ook door film en virtual reality. Toevallig is er net een nieuwe tentoonstelling geopend: ‘Why Work?’, over de toekomst van de fulltime baan. De expositie is geopend van woensdag tot en met zondag, van 12:00 tot 17:00. Meer informatie vind je hier.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe en toffe hotspots in Utrecht volg Explore Utrecht dan op TwitterInstagram en Facebook.

Je kunt ook de Explore Utrecht app, downloaden voor een offline city map met heel veel leuks. 

Utrecht City Trip banner | Favoroute travel guides

About Alicia van den Berg

Alicia weet wat er gaande is in de stad, als cultuur en food liefhebber is ze up-to-date van alles wat er zich in Utrecht afspeelt. Dus wie kan jou beter vertellen waar je heen kunt gaan om van een fantastische avond uit te genieten. Van kunstexposities tot proeverijen in de Domtoren, ze kent het allemaal. Toen zij veertien jaar geleden in de stad kwam studeren heeft zij Utrecht in haar hart gesloten. Alicia werkt als sommelier en is haar eigen wijnbedrijf gestart. Zij is de perfecte kunst & cultuur editor voor Explore Utrecht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.