Paushuize Explore Utrecht 1

Een gastronomische reis door de eeuwen heen bij het Paushuize

Ik bracht pasgeleden een bezoek aan het Paushuize aan de Kromme Nieuwegracht voor een wel heel bijzondere gelegenheid, georganiseerd door Huize Molenaar. Dit was de eerste repetitite van het Eeuwdiner, wat gehouden zal worden om de 500ste verjaardag van dit historische gebouw te vieren. Als een kunsthistorie èn voedsel liefhebber, kon je mij niet blijer maken dan een van de eerste mensen te zijn om deze unieke ervaring mee te maken.

Het Paushuize is gebouwd in 1517, in opdracht van de enige Nederlandse paus, Adrianus VI, toen hij nog verbonden was aan het hof van Karel II. Jammer genoeg kreeg Adrianus dit prachtige huis nooit te zien. Hij werd verkozen als paus in 1522 en stierf een jaar later in Rome. Na zijn overlijden werd het Paushuize gebruikt voor verschillende doeleinden door de eeuwen heen.  Tegenwoordig is het open voor publieke functies. Als een van Utrecht’s oudste monumenten is het Paushuize een van de meest onderscheidende locaties in Utrecht voor conventies, groepsdiners en trouwerijen.

Gastronomisch tijdreizen

Hoewel ik al een lange tijd in Utrecht heb gewoond, heb ik het Paushuize nog nooit bezocht tot dit repetitie diner. En wat een unieke ervaring was dit – een gastronomische tijd reis door vijf eeuwen heen. Chef Pepijn Gilsing, die het culinaire team van Huize Molenaar leidt, bereidt elke gang met grote passie en precisie, geïnspireerd door de culinaire traditie van de respectievelijke eeuw. Kunsthistoricus Carel Huydecoper legt bij elke gang uit hoe het gerecht werd bereid, met extra aandacht voor zowel bijzondere ingrediënten, als belangrijke historische gebeurtenissen die plaatsvonden rond die tijd.

De avond begon met een glas champagne, het startschot dat ons naar de culinaire tradities van de 16e eeuw. Gasten werden gevraagd om zelf hors-d’oeuvres te pakken, zoals toen etiquette was. Er lagen geen vorken op tafel, omdat dit als ijdel werd gezien. Er was wel een lepel voor de soep en een mes om vlees of vis mee te snijden. De soep werd op smaak gebracht met nootmuskaat, een kruid dat naar Europa was gebracht door de VOC.

Daarna werden we naar de 17de eeuw geteleporteerd, waar we werden verwelkomd door een prachtig gedekte tafel, met hoge wijnglazen, zilveren tafelwaren en unieke boeketten.

Voor mij was het meest indrukwekkende gerecht uit de 18de eeuw, een van Napoleon’s favorieten, genaamd Kip Marengo – een heerlijke combinatie van Poulet Noir en rivierkreeftjes uit de Vecht, in een saus van tomaten. Dit beroemde gerecht is vernoemd naar de slag bij Marengo in Italië. De Franse keizer had zijn kok gevraagd een feestelijk maal te bereiden, waarbij hij gebruik maakte van welke ingrediënten er in de regio te vinden waren. De kok vond kip, eieren en een handjevol rivierkreeftjes in de dichtstbijzijnde rivier. Schijnbaar genoot Napoleon zo van dit maal dat hij de kok vroeg dit na elke slag te serveren.

Reserveren

Het Paushuize Eeuwdiner zal twee keer worden georganiseerd dit jaar, op 6 Mei en 21 Oktober. Een overheerlijk vijfgangen diner, gepaard met fantastische wijnen in een prachtig versierd historisch monument – serieus, heb je nog meer nodig om je te overtuigen?  Als je onderdeel wilt zijn van deze unieke ervaring, klik dan hier om een reservering te plaatsen.

Paushuize Explore Utrecht balk

Foto’s: Daniel Versteegh & Huizen Molenaar

Ook verliefd op Utrecht? Deel je liefde voor de Domstad via de Social Media buttons, die je hieronder kunt vinden.

Wil je op de hoogte blijven van alle nieuwe en leuke hotspots in Utrecht volg Explore Utrecht dan op TwitterInstagram en Facebook. Tot Kijk!

Explore Utrecht Map offline bekijken? Download de Explore Utrecht app!

Utrecht_english_strip

Mede mogelijk gemaakt in samenwerking met

Favoroute_Logo_600px

About Prilly Haroen

Prilly is een redacteur met een uitgebreide international achtergrond en een grote passie voor eten, reizen en kunst. Het lot bracht haar en haar man samen in Jakarta, Indonesië. Ze verhuisde naar Utrecht in 1998 en werd verliefd op de stad. Een fanatieke kokkin die intens kan genieten van het ontdekken van nieuwe smaken en keukens. Prilly toert niet alleen voor de beste restaurants door de stad, maar ook voor de lokale winkeltjes die de beste kwaliteit ingrediënten verkopen. Ze kent de beste plekjes waar je Aziatische en Mediterraanse kruiden, citroen olijfolie, vanille extract uit Madagascar of die enorme kalkoen voor het Kerstdiner. Prilly sloot zich aan bij Explore Utrecht om haar liefde voor geweldige verhalen over mensen die ernaar streven hun dromen werkelijkheid te maken – de hart en ziel achter het eten dat we proeven en de kleding die we dragen – in een stad waar we van houden.

Bekijk ook

Piatto Explore Utrecht 3

5 spots voor een lange en relaxte lunch in Utrecht

Ik weet dat vooral brunches en diners geliefd zijn als het gaat om het vieren …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *